5 stappen om snel een vacature te doorgronden

Als je al een tijdje op zoek bent naar een goeie job heb je er al heel wat onder ogen gezien: jobadvertenties. Je hebt ze in alle vormen en maten en de ene is al duidelijker opgesteld dan de andere.

Wie een job zoekt weet vaak niet waar eerst gekeken. Letterlijk duizenden vacatures staan er op deze site alleen al. Op het eerste gezicht lijken dat allemaal kansen op een nieuwe job die gewoon op jou liggen te wachten. Wie iets beter toekijkt, zal echter al snel merken dat niet elke vacature ook effectief interessant is voor jou. Sommige beantwoorden niet aan jouw profiel, andere zijn misschien al niet meer vacant en nog andere blijken gewoon nepvacatures te zijn. (Al zullen deze laatste twee categorieën uiteraard niet op Vacature.com te vinden zijn.)

Veel mensen die op zoek zijn naar een job weten dat het niet altijd even eenvoudig is om een vacature correct te analyseren. De volgende keer dat je een jobadvertentie ziet die je aanspreekt, stel jezelf dan deze vijf vragen:

1. Welk soort bedrijf is het?

Het lijkt een eenvoudige vraag, maar je zou verbaasd zijn hoeveel vacatures er geen antwoord op bieden. Wees op je hoede als er geen enkele informatie over het rekruterende bedrijf in de jobadvertentie staat. Het kan wel gebeuren dat bedrijven hun naam niet vermelden, omdat ze hun eigen werknemers of concurrenten niet willen laten weten dat ze rekruteren, maar het minste wat ze moeten doen is vertellen welke diensten ze aanbieden, hoe groot het bedrijf is en waar het ongeveer gelegen is.

2. Welke functie is er vacant?

Nog een eenvoudige vraag die soms niet beantwoord wordt. Nochtans is ze heel belangrijk. Als enkel het departement of de afdeling wordt vermeld, weet je nog altijd niet of jij wel in aanmerking komt voor de job in kwestie.

3. Wat verwachten ze van een kandidaat?

Als er wel een specifieke functie wordt vermeld (in de meeste gevallen dus), moet je nagaan wat de bijhorende kwalificaties en vereisten zijn. Bedrijven mikken vaak hoog en omschrijven soms hun ideaalbeeld waar niet altijd veel kandidaten aan kunnen voldoen. Probeer te achterhalen wat de echte vereisten zijn voor de job en wat slechts wensen zijn waar enkele de perfecte kandidaat (die misschien niet bestaat) aan kan voldoen.

Uiteraard heeft het geen zin om te solliciteren voor een job waar je echt niet voor in aanmerking komt.

Lees dit deel van de vacature heel aandachtig en identificeer de kernwoorden. Speel hier in jouw motivatiebrief en cv ook zeker op in, maar gebruik synoniemen in plaats van letterlijk dezelfde woorden te herhalen.

4. Welke verloning is er voorzien?

Hoewel het geen zin heeft om te solliciteren voor een job die volgens jouw normen niet genoeg betaald wordt, zijn er toch bitter weinig vacatures die het loon expliciet vermelden. Voor sommige sectoren worden wel de wettelijke barema’s weergegeven.

Als er effectief een looncijfer vernoemd wordt, dan betekent dit doorgaans dat het bedrijf niet van plan is om daar ook maar een duimbreed van af te wijken.

Vaak wordt er gesproken van een ‘competitief loon’ of een loon in functie van de opgebouwde ervaring. In dat geval het een goed idee om vooraf aan de hand van ons Salariskompas te berekenen hoeveel dat ongeveer zou moeten bedragen.

5. Hoe moet ik solliciteren?

Dit is het belangrijkste deel van een jobadvertentie, want nu wordt het echt concreet. Werk de HR-verantwoordelijken niet op de zenuwen en solliciteer enkel op de manier die zij voorschrijven.

Vaak geven ze een e-mailadres op of willen ze dat je via een formulier op de bedrijfswebsite solliciteert. Doe dat dan ook zo. 

Vergeet, als dit is opgegeven, ook het referentienummer niet te vermelden, .

Stuur je sollicitatie enkel per brief op als dat expliciet gevraagd wordt. Kijk ook goed na of je, naast je cv en motivatiebrief, nog andere documenten moet bezorgen.

In sommige gevallen worden er ook bepaalde attesten of een kopie van je diploma gevraagd. Zorg dat je dossier volledig is vooraleer je je brief op de post doet of vooraleer je op de ‘verzend’-knop klikt.

Alles duidelijk?

Als de jobadvertentie een of meer van deze vijf bovenstaande vragen niet volledig beantwoordt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de HR-verantwoordelijke van het rekruterende bedrijf. Vraag hem of haar om extra uitleg en solliciteer enkel als je ervan overtuigd bent dat de job die ze aanbieden echt iets voor jou is.