Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

5 bizarre manieren waarop mensen een job vonden

Ben je het beu om te urenlang te zwoegen op het perfecte cv en de perfecte motivatiebrief? Dan kan je overwegen om je stoute schoenen aan te trekken en op een originelere manier te solliciteren. Tegenwoordig is het echt een trend dat werkzoekenden via allerlei mediagenieke stunts proberen om een job in de wacht te slepen. Hoewel de meeste HR-verantwoordelijken hun neus ophalen voor deze creatieve manieren van solliciteren omdat ze niet professioneel overkomen, gebeurt het toch dat kandidaten er effectief een job mee in de wacht slepen. Vijf voorbeelden.

1. Geluk in een klein koekje

De voormalige tv-presentatrice Samatha Goldberg solliciteerde ooit voor een verkoopsjob in een boetiek in Chicago. Samen met haar cv en motivatiebrief stuurde ze een Chinees gelukskoekje naar de eigenares. Toen die het opende, las ze: “Werf mij aan en ik beloof je geluk en een goede verkoop”. De eigenares was onder de indruk en gaf Goldberg de job. Helaas was het beloofde geluk van korte duur: na een jaar sloot de winkel de deuren en verkaste de eigenares naar Londen.

2. Cv’s verspreiden in de metro

Ene Tom was enige tijd geleden op zoek naar een HR-job in New York. Hij stelde een naamloos cv op met enkel een anoniem e-mailadres als contactinformatie. Gewapend met een stapeltje van die geprinte cv’s trok hij naar vijf verschillende metrostations en kleefde ze daar tegen de ruiten van enkele wagons. Vreemd genoeg kwam er massaal veel reactie op zijn campagne. Hij ontving tientallen e-mails van werkgevers, werd uitgenodigd voor vier sollicitatiegesprekken en kreeg ten slotte ook effectief een job aangeboden.

3. Sandwichman met cv

Peter Shankman, die tegenwoordig een servicesite voor journalisten runt, was in 1997 wanhopig op zoek naar een job. Daarop besloot hij om de straat op te trekken met een sandwichbord waar zijn cv op stond. Op één dag tijd deelde hij op die manier 1.000 cv’s uit. Het gevolg: 479 telefoontjes, 79 sollicitatiegesprekken en 37 jobaanbiedingen. Uiteindelijk ging Shankman werken bij het ijshockeyteam The New Jersey Devils.

4. Betalen voor een sollicitatiegesprek

Een tijd terug liet Javier Pujals in Chicago rond met een plakkaat waarop de tekst ‘Will Buy Interview’ prijkte. De man was namelijk bereid om iedereen die hem een sollicitatiegesprek aanbood daarvoor te betalen. Sommigen vonden dat dit naar omkoperij rook, maar volgens Pujals zelf was het gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Zijn stunt leverde hem heel wat media-aandacht op en binnen de maand kreeg hij vier jobaanbiedingen. Uiteindelijk heeft Pujals zelfs niet moeten betalen om een job binnen te rijven.

5. De motivatiebrief van 1 zin

In plaats van een uitgebreide argumentatie te geven waarom zij de meest geschikte kandidaat voor de job was, stuurde ene Lynn uit Baltimore een motivatiebrief van één zin lang naar het reclamebureau waarvoor ze wilde werken. “Als jullie mij aannemen, zal ik jullie leven elke dag opnieuw een stuk gemakkelijker maken”, zo schreef ze. Vreemd genoeg vond de rekruteerder van het bedrijf in kwestie dat overtuigend genoeg om haar de job aan te bieden.

Bron: mainstreet.com