43% van de werkzoekenden krijgt geen reactie op sollicitatie

Een onderzoek van Careerbuilder.com eerder dit jaar had al aangetoond dat 75% van de Amerikaanse werkzoekenden geen respons krijgt als ze hun kandidatuur voor een vacature insturen.

Vacaturesite StepStone heeft nu een gelijkaardige studie uitgevoerd in Europa en daaruit blijkt dat de situatie bij ons ook behoorlijk slecht is: 43% van de werkzoekenden verneemt na het insturen van hun kandidatuur namelijk niets maar van het bedrijf waarbij ze gesolliciteerd hebben.

Imagoschade als gevolg

Dat gebrek aan feedback kan ernstige gevolgen hebben voor het bedrijf in kwestie. Zo zegt 60% van de respondenten dat ze geen producten of diensten meer zullen aanschaffen van bedrijven die niet reageren op hun sollicitatie.

“Bedrijven zijn zich nog niet altijd bewust van de invloed die een sollicitatieprocedure heeft op de perceptie van hun merk”, zegt Mirjam Aardoom van StepStone Nederland. “60% van de sollicitanten die door deze nalatigheid hun koopgedrag aanpassen is behoorlijk veel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de volgers die deze kandidaten met één bericht op Twitter kunnen bereiken.”

Voor dit onderzoek bevraagde StepStone 21.262 werkzoekenden en 798 organisaties in zeven Europese landen: België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden.