4 zaken waar rekruteerders naar op zoek zijn als ze je naam googelen

Stilaan is zowat iedere sollicitant er zich van bewust: rekruteerders halen je naam inderdaad door Google vooraleer ze je uitnodigen voor een gesprek. Sommige kandidaten hebben tot hun scha en schande mogen ondervinden dat er online meer informatie over hen te vinden is dan goed is om hun kansen op een job gaaf te houden.

Maar waarom googelen HR-verantwoordelijken eigenlijk de namen van sollicitanten? Is het effectief om beschamende details uit hun privéleven te weten te komen? Nee, de meeste willen zich gewoon al een beeld vormen van de kandidaat die ze voor zich zullen krijgen. Door een zoekopdracht op internet kunnen ze immers vaak al enigszins een idee krijgen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie. Komt dit niet overeen met wat ze zoeken, dan kunnen ze heel wat kostbare tijd uitsparen.

Dit zijn de vier elementen waar de meeste rekruteerders naar op zoek gaan.

1. Een professionele profielfoto

Ook al raden veel HR-experten het af om een foto op je cv te zetten, toch willen de meeste rekruteerders op voorhand weten hoe je eruit ziet. Zorg dus dat je minstens op je LinkedIn-profiel, op andere sociale media of op je persoonlijke website een goede profielfoto hebt staan. Deze foto moet niet per se genomen worden door een professionele fotograaf, maar hij moet wel duidelijk je gezicht tonen en goed belicht zijn.

2. Je online portfolio

Voor iemand die werk zoekt is een online overzicht van wat je al verwezenlijkt hebt eigenlijk onontbeerlijk. Dit geldt niet alleen voor fotografen, grafisch ontwerpers of schrijvers, maar voor iedereen. Tonen wat je kan is immers veel efficiënter dan het enkel opsommen in je cv. Een website met een staaltje van je kunnen kan de rekruteerder al snel warm maken om jou op z’n minst uit te nodigen voor een gesprek.

3. Je digitale voetafdruk

Zowat alle rekruteerders kijken na of ze de sollicitanten die zich kandidaat hebben gesteld kunnen terugvinden op LinkedIn. Is dat niet zo, dan denken ze al snel dat je iets te verbergen hebt en kan je dus belangrijke kansen mislopen. Daarnaast kijken de meesten ook of je te vinden bent op Facebook, Twitter, Instagram en andere sociale netwerken. Ben je op geen enkele van die sites actief, dan kunnen ze denken dat je niet ‘mee’ bent met je  tijd en dat je dus niet de juiste attitude hebt voor bepaalde jobs met een digitaal aspect.

4. Je karakter en gedrag

Wat je online post geeft ook een indicatie van hoe je bent als mens. Rekruteerders googelen je dan ook om na te gaan of je online gedrag past binnen de cultuur van de organisatie. Geef je bijvoorbeeld vaak kritiek op je (voormalige) werkgever of op je collega’s, dan geeft dit geen goede indruk.

Conclusie: rekruteerders willen weten of je betrouwbaar bent

Het uiteindelijke doel van al dat gegoogel is dus om na te gaan of het beeld dat je van jezelf schetst in je cv en je motivatiebrief overeenkomt met hoe je je online en in het echt gedraagt. Lieg je de rekruteerders zomaar wat voor in je brief, dan zullen ze dit vaak zonder al te veel moeite achterhalen door te zoeken op internet. Het minste wat je dus kan doen vooraleer je solliciteert is eens je eigen naam opzoeken en zaken die je reputatie geen goed doen offline halen. Een mooi online imago zal je kansen op een uitnodiging voor een gesprek gevoelig verhogen.

Bron: glassdoor.com