3 sollicitatiefouten volgens een toprecruiter bij Google

Naam: Michael Junge

Functie: Leadership Recruiting

Bedrijf: Google

Werkte eerder voor: Nestle, AT&T, Warner Brothers, Disney Interactive, Siemens ...

Micheal Jung, een recruiter bij internetgigant Google, schreef een boek over zijn ervaringen als HR manager. Het ruim 230 pagina’s dikke ‘handboek voor de moderne arbeidsmarkt’ kreeg de naam Purple Squirrel mee, het Engelse equivalent van een witte raaf. De man spreekt uit ervaring, want Google krijgt wekelijks niet minder dan 75.000 cv’s te verwerken. Dat zijn er 15.000 per (werk)dag of 1.875 per uur.

1. Geen loyauteit

Wie meteen al zijn loyauteit ten opzichte van zijn vorige werkgever door het raam gooit, of roddelt over zijn ex-collega’s en ex-bazen, geeft geen betrouwbare indruk. Laat de achterklap achterwege, niemand wil een roddeltante aannemen. Dat wil niet zeggen dat je niet eerlijk mag zijn, natuurlijk. Maar hou het altijd respectvol.

2. Geïsoleerd geval

Voor bijna alle functies is het wenselijk om een (vrij) uitgebreid netwerk te hebben. Er moeten minstens een aantal zakencontacten zijn die jou, je kennis en vaardigheden sterk appreciëren. Probeer een aantal referenties op te nemen in je cv, maar vraag altijd aan de vermelde personen of zij hiermee akkoord gaan.

3. Arrogantie

Vriendelijkheid en nederigheid worden zwaar onderschat in het rekruteringsproces. Uitzonderlijk snugger zijn helpt als je een job wil versieren, maar je hebt het warm water niet uitgevonden. Gedraag je dan ook niet zo. Volgens Junge kan de factor ‘attitude’ onmogelijk overschat worden in het sollicitatieproces. Deze fout is meteen het makkelijkst recht te zetten: een glimlach en een sympathieke babbel – zonder familiair te worden – helpen je al een heel eind op weg.

Het boek kan je hier kopen.