3 redenen om naar een andere job uit te kijken (ook al hou je van de jouwe)

Je leeft niet van een uitkering, je bent niet van plan om snel ontslag te nemen en je kan je zelfs uitleven in je huidige job … Waarom zou je dan het aanbod aan vacatures op de voet volgen?

Omdat dit je echt kan helpen om vooruit te gaan in je carrière. Ziehier drie redenen om continu een oog op het jobaanbod te houden.

1. Om voor jezelf doelstellingen vast te leggen

Als je een vacature tegenkomt die je erg aanspreekt, gaat het vaak om een functie waarvoor net iets meer ervaring en competenties nodig zijn dan degene waar je zelf over beschikt. Maar niets houdt je tegen om al over de toekomst na te denken: welk soort functie zou je over vijf jaar willen uitvoeren, wanneer je uitgekeken bent op je huidige job? Door nu al de vacatures te bekijken kan je met meer precisie je toekomstige professionele interesses en projecten vastleggen.

Daarbij mag je uiteraard niet vergeten welke competenties je nog moet ontwikkelen om je droomjob te kunnen binnenhalen: talen, management, ICT … Tussen nu en het moment waarop je een nieuwe job begint te zoeken heb je de tijd om je talenten verder te ontwikkelen. Je kan je dus een duidelijk doel stellen. Je zal je een stuk zelfzekerder voelen als je over enkele jaren voor je droomjob solliciteert.

2. Om een professionele richting te vinden

Vandaag zijn carrières heel wat minder rechtlijnig dan vroeger. Het is niet omdat je je loopbaan bijvoorbeeld als marketingassistent begint dat je daarom per se als hoofd van de afdeling marketing je carrière zal beëindigen. Er zijn zoveel mogelijkheden. Als je professionele doelstellingen nogal vaag zijn, is het een goed idee om een lijst bij te houden van vacatures die je aanspreken. Welke aspecten van je huidige werk bevallen je en welke liggen je minder? Wat ontbreekt er? Je zal op die manier met een grotere precisie kunnen definiëren wat je ‘later’ wil doen.

Door interessante vacatures te verzamelen kan je trends en sectoren die je liggen identificeren.  Of beter nog: vraag jezelf af of dit soort van functies al beschikbaar zijn binnen de organisatie waarvoor je werkt. Soms kan het volstaan om intern een beetje aan je job te sleutelen, een praktijk die ‘jobcraften’ genoemd wordt.

3. Om vooruitziend te zijn

De arbeidsmarkt is bijzonder groot, complex en behoorlijk flexibel. Er zijn zoveel werkgevers en nieuwe vacatures dat het niet gemakkelijk is om je weg te vinden als je aan het begin staat van je zoektocht naar werk. Als je te maken krijgt met een onaangename verrassing (een herstructurering, een onverwacht ontslag …), maar altijd het jobaanbod bent blijven volgen, zal je niet volledig uit je lood geslagen zijn en weten waar je je zoektocht kan beginnen. Goed begonnen is in dat geval al half gewonnen!

Je zal een duidelijk beeld hebben van wat de eisen van de arbeidsmarkt zijn, welke functies en sectoren je aanspreken en welke vaardigheden je zoal nodig hebt. Op die manier hoef je dus niet helemaal vanaf nul te herbeginnen.

Wil je het jobaanbod op de voet volgen? Bekijk dan ons aanbod aan vacatures.

Bron: The Daily Muse