Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

10 veelvoorkomende leugens van rekruteerders

Leugens vertellen tijdens een sollicitatiegesprek is geen uitzondering. Niet alleen sollicitanten maken er gebruik van, ook rekruteerders gebruiken al eens een leugentje om bestwil. Volgens Businessweek zijn dit de meest voorkomende leugens.

1. ‘We willen snel iemand aannemen’

Tussen iets willen en het ook daadwerkelijk doen ligt een wereld van verschil. Natuurlijk wil de hr-manager snel iemand aannemen. Maar omdat ze de sollicitatieprocedure moeten volgen kan het een tijdje duren voor je iets van hen hoort. Wacht dus niet naast je telefoon op een antwoord, maar solliciteer in tussentijd ergens anders.

2. ‘Je bent de eerste kandidaat met wie ik een gesprek heb'

Kan kloppen, maar het kan ook een verdoezeling zijn van ‘wees niet te ongeduldig, de sollicitatieprocedure kan een tijd in beslag nemen’.

3. ‘Er waren geen geschikte interne kandidaten’

Vraag wat de rekruteerder zoekt in een kandidaat. Waarschijnlijk waren er gewoon geen interne kandidaten, of wou gewoon niemand de baan omdat de huidige medewerkers weten wat de job inhoudt.

4. ‘We hebben een geweldig opleidingsprogramma’

Vraag om er wat meer over te vertellen. De kans is groot dat achteraf blijkt dat de ‘geweldige opleiding’ in werkelijkheid niet meer is dan een online training die je moet volgen.

5. ‘In ons bedrijf doen we niet aan kantoorpolitiek’

Natuurlijk wel, in elk kantoor wordt er aan politiek gedaan. En zij die het het hardst ontkennen zijn diegene die er waarschijnlijk zelf aan meedoen. Hou je niet van roddels en vriendjespolitiek? Probeer in contact te komen met mensen die er werken of gewerkt hebben. Alleen zo kun je te weten komen of de rekruteerder de waarheid spreekt.

6. ‘We hebben nog niet nagedacht over je salaris’

Meestal is de verdoken boodschap hierachter: ‘We vragen onze kandidaten hoeveel ze willen verdienen en proberen hun loon dan af te stemmen op het laagste bedrag dat ze noemen’. Bedenk daarom al op voorhand hoeveel je zou willen verdienen en reageer als de rekruteerder naar je loon vraagt.

7. ‘Resultaat boeken is belangrijker dan aanwezigheid’

Laat het alarmbelletje al maar rinkelen. Waarschijnlijk bedoelt hij: 'Vanaf nu zul je voor je job moeten leven en heb je geen recht meer op een privéleven.' Voel je niet te onzeker om te vragen of hij dit kan bevestigen. Kan de rekruteerder of je toekomstige baas hier niet op antwoorden, dan weet je genoeg.

8. ‘We willen dat je een proefopdracht maakt zodat we je kunnen testen’

Met andere woorden: misschien kunnen we je idee gebruiken. Werkgevers besparen miljoenen op consultancykosten via sollicitatieprocedures. Maar wees niet te achterdochtig, het kan natuurlijk zijn dat ze je écht willen testen.

9. ‘Een goede balans tussen werk en privé is belangrijk’

Ga hier meteen op in. Zeg hoe jij dit ziet en kijk naar de uitdrukking op het gezicht van de rekruteerder. Doorvragen over het aspect 'flexibel werken' kan verduidelijken wat de rekruteerder verstaat onder 'een goede balans tussen werk en privé'.

10. ‘Je bent de beste kandidaat’

Dit is een leugen die frequent voorkomt. Vaak flapt de rekruteerder dit er in zijn enthousiasme of na een leuk gesprek uit. Probeer er niet te veel geloof aan te hechten. Waarschijnlijk moet de rekruteerder immers nog andere kandidaten zien die jou mogelijk kunnen overtreffen.