10 tips voor je telefonisch sollicitatiegesprek

Op interessante vacatures komen meestal honderden sollicitaties binnen. Een recruiter kan dan de grootste moeite hebben om dit terug te brengen naar een overzichtelijk aantal.

"Stel dat veertig brieven eruit springen, dan zal hij proberen om tien tot vijftien mensen over te houden met wie hij in gesprek gaat", zegt loopbaanadviseur Els Ackerman. "Die keuze maakt hij via een telefonisch sollicitatiegesprek, de eerste kans dus die je krijgt om 'echt' op gesprek te komen."

Tips voor het telefonische sollicitatiegesprek

Natuurlijk ben je niet verplicht om dat telefoongesprek te voeren. Als je er zulke grote bezwaren tegen hebt, dan zeg je tegen de recruiter dat je principieel geen telefonisch sollicitatiegesprek wilt.

Dat is een beetje een gok: of je valt meteen buiten de boot, of de recruiter vindt dat een sterke zet en nodigt je uit voor een gesprek op zijn kantoor. Maar dan moet je wel een heel interessant cv hebben.

Beter is misschien om toch maar een poging te wagen aan de telefoon. In de infographic hieronder vind je een aantal tips hiervoor. Sommige lijken wel erg overbodig, maar je zal maar vergeten om je telefoon voldoende op te laden voor het gesprek.

Neem het serieus, bereid je goed voor en denk ook aan de telefoon aan je lichaamstaal en houding.

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.