10 memorabele cv-blunders

Carrièrewebsite Careerbuilder.com ondervroeg 2.500 hr-managers en peilde bij hen naar de meest merkwaardige zaken die ze doorheen hun loopbaan op cv's en motivatiebrieven tegenkwamen. Aanschouw het lijstje van 10 cv-kemels en pas daarbij volgende raad toe: 'don't try this at home'.

1. Een kandidaat prijst 'God' aan als één van zijn referenties. Weliswaar zonder telefoonnummer.

2. Bij het rubriekje ervaringen geeft een megalomane sollicitant aan ooit 'De Meester van Tijd en het Universum' geweest te zijn.

3. In zijn motivatiebrief maakt een sollicitant duidelijk dat hij enkel een job aanvaardt op één voorwaarde: dat zijn huisdier, een aapje, iedere dag mee naar kantoor mag.

4. Een kandidaat voegt 'alligator spotting' toe aan haar hobby's.

5. Een rekruteerder is uiteraard geïnteresseerd in je persoonlijke doen en laten, maar hij is best niet op de hoogte van al je uitspattingen. Het emailadres van een sollicitant bevat de woorden 'lovesbeer'. Daarmee laat je niet meteen de beste indruk van jezelf na.

6. Een kandidaat beweert in zijn cv een afstammeling te zijn van de Vikingen.

7. Sommige sollicitanten hebben veel te vertellen: in zijn cv dat 24 bladzijden telt, beschrijft een kandidaat zijn 5-jarige loopbaan.

8. Deze kandidaat stelt zijn rekruteerder niet meteen gerust. Zijn openingszin luidt als volgt: "Over vijf jaar heb ik jouw job."

9. Twijfel je nog steeds of je nu wel of niet een foto op je cv moet plaatsen? Sommige rekruteerders waarderen het als ze meteen een gezicht op een sollicitant kunnen plakken. Maar deze kandidaat ging wat ver in het personaliseren van haar cv: ze plaatste bovenaan een foto van haar geliefde huiskat.

10. Als klap op de vuurpijl nog deze originele sollicitatietruc: een sollicitant verstuurde een filmpje waarin hij de hr manager probeert te hypnotiseren en te overtuigen hem aan te nemen.