"Wie goed is in poker, kan het maken als belegger"

Wall Street-rekruteerders zoeken hun talent tegenwoordig aan de pokertafel. “Wie tijdens het pokeren telkens de grote pot wint, heeft meestal ook een neus voor zaken”, aldus de redenering.

Pokeren als sollicitatiegesprek

Chris Fargis, nieuwe Wall Street-werknemer, is het levende bewijs van deze nieuwe trend. 30 jaar, maar nog nooit een voet binnengezet in een businessschool, laat staan dat hij ooit een financiële cursus gevolgd zou hebben. En toch mocht hij de rangen van de New Yorkse traders vervoegen. Toen Fargis tijdens zijn sollicitatiegesprek een hand kaarten toegestopt kreeg, dacht hij dat hij zich van plaats had vergist, tot hem duidelijk werd dat de kaarten zijn lot zouden bepalen. Een test waar de grijpgrage sollicitant met brio in slaagde.

Goed met fiches, handig met dollars

Het doel van (online)pokerspelers en beursmakelaars is hetzelfde: op hun scherm volgen ze geconcentreerd hun huidige stand en ze doen er alles aan om hun positie te verbeteren. Wie aan de pokertafel de inzet binnenhaalt, beschikt over net dezelfde kwaliteiten als met aandelen jonglerende beursjongens: snel beslissen, stalen zenuwen en goed met cijfers. Ze durven risico’s nemen als het moet, maar kunnen ook op tijd stoppen voor ze alles verliezen. En last but not least, ze kunnen een nederlaag incasseren om er daarna opnieuw voor te gaan.

Pokeren als bedrijfsopleiding

Wall Street-rekruteerders zijn zich bewust van het nut van pokeren. Een beursbedrijf heeft het favoriete kaartspel zelfs opgenomen in zijn opleidingsprogramma. Nieuwe werknemers krijgen een handboek met de spelregels en moeten een dag per week oefenen. Het nut? “We proberen hen aan te leren hoe ze de juiste beslissing moeten nemen in crisissituaties”, legt de programmadirecteur uit.

Wie niet waagt...

Voor echt geniale pokerspelers kunnen winsten oplopen tot een 6-cijferig bedrag. Het basisloon van een beginnende trader - € 65.000 - zinkt daarbij in het niet. Maar op lange termijn loont het beroep wel: wie de pokertafel voor de beurs inruilt, ontvangt behalve zijn gerieflijk salaris nu en dan een vette bonus en, belangrijker nog, gokt niet langer met eigen geld. Elke pokerspeler zou voor minder zijn kaarten op tafel leggen.

Tekst: Elodie Fontaine – Bron: The Los Angeles Time

Lees ook:
- Al gamend naar een nieuwe job...
- Solliciteren we straks allemaal anoniem?
- Hercules Trophy, Olympische Spelen voor bedrijven