"Wie geen Nederlands spreekt, vindt geen job in Vlaanderen"

Breekt het angstzweet je uit wanneer je een Franstalige aan de lijn krijgt? Probeer je je Waalse collega's zoveel mogelijk te ontwijken? Dan is het misschien wel hoog tijd om je talenkennis bij te schaven. Want de eisen van rekruteerders worden alsmaar hoger. Hoe zit dat bijvoorbeeld bij Dexia, de NMBS en Solvay?

Niet tweetalig, geen job

“Een Belg die geen Vlaams spreekt en een job zoekt in Vlaanderen, vindt er geen.” Misschien een krasse uitspraak, maar Sonia weet waarover ze het heeft. Ze was vroeger verantwoordelijk voor de aanwerving van nieuwe werknemers in een uitzendbureau in Luik en Franstalig. Haar slechte kennis van het Nederlands heeft haar parten gespeeld: “Omdat ik geen Nederlands ken, vond ik geen werk. Zelfs voor jobs in Charleroi zijn ze tegenwoordig enkel op zoek naar tweetalige profielen.”

Vooral een probleem in Brussel

Sonia is trouwens niet de enige. Belgische werknemers merken dagelijks dat perfecte talenkennis hoe langer hoe meer een vereiste is. En ook rekruteerders maken er geen geheim van: als ze moeten kiezen uit twee kandidaten met een gelijk diploma, maar verschillende talenkennis, zullen ze eerder kiezen voor iemand die tweetalig is dan voor de andere, die dat niet is. "In een periode met een lager jobaanbod, zoals nu het geval is in België, worden de eisen van de werkgever rond talenkennis alleen maar strenger”, meent een arbeidsmarktanalist van Actiris. “Voor sommige functies wordt tweetaligheid als een verdoken vorm van discriminatie gebruikt bij de aanwerving.” Talenkennis is vooral een probleem in de Brusselse regio. Slechts 8,9 % van werkzoekenden in de hoofdstad, ingeschreven begin 2009, beschikken over een goede mondelinge kennis van de twee landstalen, stelt Actiris. En dat terwijl de meeste vacatures voor knelpuntberoepen (58 %) een goede talenkennis vereisen.

Welke taalpolitiek voeren Belgische bedrijven?

 

1. Dexia

“Uit respect voor de kandidaat en zodat hij zijn vaardigheden zo goed mogelijk kan uitspelen, verloopt de volledige sollicitatie in zijn moedertaal”, zegt de woordvoerder van Dexia. “Als de functie het vereist, gaan we natuurlijk over op een test die z’n talenkennis moet bewijzen."

Bij Dexia is tweetaligheid enkel een vereiste binnen het Brusselse commerciële netwerk en in de hoofdzetel: “Tijdens een vergadering spreekt iedereen zijn moedertaal, maar iedereen moet wel in staat zijn de andere taal te begrijpen.”

2. NMBS

“Op de vloer spreekt iedereen zijn eigen taal. Agents moeten het Frans machtig zijn in het zuiden en het Nederlands in het noorden van het land”, legt Louis Maraite uit, woordvoerder van de NMBS-Holding. "Tweetaligheid is alleen voor sommige functies nodig. Voor treinbegeleiders, commerciële agents en Info-Traffic agents.” De NMBS-groep moedigt tweetaligheid bij het personeel aan door middel van een tweetaligheidspremie voor wie slaagt in de tests van SELOR.

3. Solvay

“De talenkennis hangt hoofdzakelijk af van de functie. Als die de kennis van beide landstalen vereist, of als die internationaal gericht is, dan houden we daar rekening mee tijdens het sollicitatiegesprek”, zegt de woordvoerder van Solvay.

Tekst: Rafal Naczyk

Registreer je op onze site en test je eigen talenkennis!

Je kansen verhogen tijdens een sollicitatiegesprek? Lees de tips van de rekruteerders.

Lees ook:
- Solliciteren we straks allemaal anoniem?
- Sollicitatietips van rekruteerders

Reageer

Hoe belangrijk is talenkennis in jouw bedrijf? Is tweetaligheid verplicht? Werk jij regelmatig samen met anderstalige collega's?