"Werknemers met een handicap zijn loyaler"

Als het op werk aankomt, blijven de deuren nog al te vaak dicht voor mensen met een beperking. In samenwerking met VDAB en GTB probeert Manpower Unlimited daar iets aan te veranderen. En met succes. Een werknemer en werkgever getuigen.

De werkgever

Peter Van Graafeiland, directeur Call Center Europe: “Call Center Europe levert facilitaire diensten als telefonie, e-mail en fulfilment. In onze vestiging in Antwerpen hebben we momenteel 3 mensen met een handicap aan het werk via Manpower Unlimited. We plannen in de nabije toekomst nog meer aanwervingen. En dat is een zeer bewuste keuze. Ten eerste omdat we als bedrijf onze maatschappelijke verantwoordelijkheid willen opnemen. En ten tweede omdat geschikte contactcentermedewerkers steeds moeilijker te vinden zijn en we wel verplicht zijn om andere bronnen van talent aan te boren. Door onze samenwerking met Manpower Unlimited krijgen we toegang tot gemotiveerde kandidaten die ondanks een of andere beperking even competent zijn."

"Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat werknemers met een handicap even goed werk leveren. Meer zelfs, ik vind hen doorgaans loyaler dan de meeste van hun collega’s zonder handicap. Ze zijn ook minder vaak afwezig door ziekte. Dat merk ik niet alleen in ons contactcenter in Antwerpen, maar ook op ons moederbedrijf in Nederland. Daar hebben we al sinds 2006 een project lopen om kandidaten met een arbeidshandicap aan een baan te helpen. We hebben daar ruimte gecreëerd om 88 mensen een individueel aangepaste werkplek en uitgebreide begeleding te bieden. Momenteel zijn daarvan al 30 plaatsen ingevuld. Maar we willen zowel in Nederland als in België nog meer personen met een handicap de kans geven om bij ons aan de slag te gaan.”

De werknemer

Nicky Koppen, uitzendkracht bij Call Center Europe: “Net als voor elke starter waren mijn eerste stappen op de arbeidsmarkt best wel moeilijk. Ik heb een humanioradiploma in humane wetenschappen op zak, maar mijn hogere studies heb ik niet afgemaakt. En voor iemand die blind is, liggen de jobs nu eenmaal niet voor het rapen. Maar via VDAB kwam ik al snel terecht bij de gespecialiseerde trajectbegeleiding van GTB. Zij raadden me aan een computer- en kantooropleiding te gaan volgen en stage te lopen via het Universitair Centrum voor Begeleiding en Opleiding (UCBO). Ik droomde er namelijk altijd al van om mensen telefonisch te woord te staan en hun vragen te beantwoorden of problemen op te lossen. Een job als inboundmedewerker op een helpdesk of een klantendienst zag ik helemaal zitten."

"Vanaf dan ging de bal redelijk snel aan het rollen. GTB bracht me in contact met Manpower Unlimited om een geschikte stageplaats voor me te vinden. Bij hun klant Call Center Europe kon ik afgelopen zomer zonder probleem als stagiair starten. Ik hoefde zelf niets te regelen. De consultant van Manpower Unlimited werkte nauw samen met GTB en mijn werkgever om alles rond te krijgen. En sindsdien werk ik er nog altijd. Nu als uitzendkracht, en niet als inbound- maar als outboundoperator. Ik kreeg daarvoor bij Call Center Europe een speciale opleiding, en ik heb die kans met beide handen gegrepen."