"Wat zijn uw zwakke punten?" 3 tips voor het juiste antwoord tijdens het sollicitatiegesprek

"Wat is jouw zwakste punt?". Het is een klassieke vraag in het sollicitatiegesprek. Hoe kan je deze vraag zo goed mogelijk beantwoorden?

Eén antwoord moet je al zeker vermijden: "ik ben nogal perfectionistisch". Het is niet origineel, en al zeker niet geloofwaardig. Natuurlijk is een repliek als "ik hou me nooit aan deadlines" evenmin een aan te raden antwoord. De uitdaging is een eerlijk, maar genuanceerd antwoord vinden.

Een slimme reactie toont dat je je eigen zwaktes kent, maar ook dat je in staat bent om professioneel te evolueren. Enkele tips voor een geslaagde repliek.

Toon hoe je geëvolueerd bent

Beschrijf hoe jij aan je zwakke punten werkt. Als je het bijvoorbeeld niet erg begrepen hebt op spreken in het openbaar, maar hierin geëvolueerd bent door cursussen te volgen, kan je dit als voorbeeld aanhalen.

Stel je zwakte ook zo positief mogelijk voor. Zeg bijvoorbeeld dat je er moeite mee hebt om te delegeren: "Ik laat niet graag een project los dat nog niet 100% af is. Ik handel graag zelf de dingen af."

Zet meteen ook je sterktes in de verf

Enkele episodes uit je carrière of je opleiding zijn misschien niet relevant voor de job waarvoor je solliciteert. Zeg dan bijvoorbeeld dat je grootste zwakte ongetwijfeld je gebrek aan ervaring binnen de sector is, maar dat je andere vaardigheden hebt die zeker van pas komen bij de baan.

Kom spontaan over

Je hebt bijzonder veel kans dat de 'zwaktevraag' gesteld wordt op een sollicitatiegesprek. Je doet er dus goed aan om je antwoord op voorhand te bedenken én enkele keren te oefenen. Rammel je antwoord op het gesprek evenwel niet af, maar probeer spontaan over te komen.