"Wat als je buur hetzelfde artikel veel goedkoper wil verkopen?"

Auteur William Poundstone verzamelde een heleboel breinbrekers in het boek Ben jij slim genoeg om voor Google te werken?. De bedrijven willen meten hoe goed jij kan innoveren en hoe snel je weer op je pootjes terecht kan komen nadat een schijnbaar onmogelijke vraag op je afgevuurd werd. We geven alvast enkele voorbeelden.

Jij en je buurman staan op dezelfde dag op een rommelmarkt naast elkaar. Jullie willen allebei precies hetzelfde artikel verkopen. Jij bent van plan het artikel voor 100 euro te verkopen. Je buurman heeft je verteld dat hij zijn artikel voor 40 euro aanbiedt. De artikelen zien er allebei even goed uit. Wat doe je, als je ervan uitgaat dat je niet bepaalde op goede voet staat met je buurman?

Het deel dat je niet helemaal op goede voet staat moet je buurman moet een aanwijzing voor je zijn dat er een strategische reactie van je wordt verwacht. Net als het feit dat deze vraag regelmatig gesteld wordt bij de agressievere bedrijven op Wall Street.

Bedenk dat je tijd iets waard is. Je hebt betere dingen te doen dan weekend aan weekend op een rommelmarkt te staan. Vandaar dat je je spullen zo prijst dat de kans dat ze in één keer worden verkocht hoog is. Ervan uitgaand dat minstens één persoon bereid is om 40 euro te bieden, kan de buurman er zeker van zijn, dat hij zijn artikel verkoopt en de kans dat jij hetzelfde artikel verkoopt afneemt. Jouw zorg is dat er slechts één 'iemand met een heleboel geld' is die bereid is 100 euro te betalen en die dan het artikel van je buurman koopt en niet dat van jou.

De vriendelijke oplossing zou zijn dat je je buurman even apart neemt en zegt: 'Luister eens, een Wookiee in de originele verpakking en in topconditie is 100 euro waard. Dat kun je op eBay nakijken. Je gooit je geld weg door er slechts 40 euro voor te vragen.' Dit kan de buurman ervan overtuigen dat hij zijn prijs moet verhogen; misschien dat hij hem zelfs gelijktrekt aan jouw 100 euro. Maar dit plan wordt niet gezien als een uitzonderlijk goed antwoord.

Stel nu dat die iemand met dat vele geld twee precies dezelfde artikelen vindt die voor 100 euro worden aangeboden. Hij zal een vande twee kopen en de andere raak je niet meer kwijt.

Ironisch genoeg ben je waarschijnlijk beter af als de buurman zijn prijs verlaagt. Als de buurman het artikel aan de eerste persoon die komt opdagen weggeeft, hoef jij je er geen zorgen meer over te maken. Je wilt gewoon dat het artikel van de buurman van de markt verdwijnt, hoe dan ook.

Je kunt de buurman aanbieden om hem te betalen als hij zijn artikel niet in de verkoop doet. Het is moeilijk te verspellen of hij dat aanbod aanneemt. Hij kan misschien wel beledigd zijn en proberen om een onredelijk bedrag uit je te persen. Een betere oplossing is om het artikel van je buurman te kopen.

Waarom? Allereerst zal hij blij zijn dat hij zijn artikel meteen kwijt is. Hij zal waarschijnlijk niet beledigd zijn of de prijs verhogen. Je kunt onderhandelen zoals andere kopers doen en misschien wel het artikel voor minder dan 40 euro kopen.

Waarom zou je zijn artikel willen hebben? Als je iets te koop aanbiedt voor 100 euro, hoop je een redelijke winst te maken die de tijd die je erin hebt gestopt om het te verkopen, goedmaakt en je berekent ook de kans erin door dat het artikel niet verkoopt. Alles wat de kans op de verkoop van je artikel verkleint, kost je in feite een behoorlijk deel van die 100 euro. De bedragen in dit raadsel zijn zo gekozen dat de prijs van de buurman vergelijkbaar is met de economische schade die hij jou aandoet. Door zijn artikel te kopen, heb jij het recht om het van de markt te houden als dat jou beter uitkomt én je hebt het recht om het artikel te verkopen tegen elke prijs die de markt ervoor wil betalen. Alles wat je verdient aan de verkoop van het tweede artikel is pure winst.

Het beste plan is om het tweede artikel te verbergen totdat je het eerste hebt verkocht. Dan biedt je het tweede artikel aan tegen een lagere prijs, afhankelijk van hoe laat het is.

Terug naar de andere raadsels

werken voor googleUit: William Poundstone, Ben jij slim genoeg om voor Google te werken?, Spectrum, 2012, 301 pagina’s.