"Vertel eens iets over jezelf": Het juiste antwoord in 4 stappen

Bijna elk sollictatiegesprek begint met deze gevreesde vraag. Hoe formuleer je het best een antwoord?

1. Waar wilt u dat ik begin?

Als je je antwoord begint door te starten over het heden, kan het lijken alsof je het verleden probeert te verdoezelen. Als je begint met het verleden, kan de recruiter denken dat je te veel in het verleden leeft. Vraag dus waar in de tijd je moet beginnen. Als ze je geen verdere informatie geven, begin dan over vorige werkervaringen, en waarom je voor deze carrière gekozen hebt.

2. Wat wilt u weten?

Vraag dit nooit. In tegenstelling tot de vorige vraag is dit absoluut niet aangewezen, omdat het een blijk van onprofessionaliteit geeft. Het lijkt ook alsof je totaal niet voorbereid bent op het interview, omdat je de vraag volledig terugkaatst.

3. Kort maar verhalend

Vertel enkele details over je leven, maar wees positief. Geef aan waarvoor je een passie hebt, wat je sterktes zijn en vertel over eerdere relevante ervaringen. Weid niet ongecontroleerd uit, maar wees ook niet kort van stof. Een goede richttijd is 5 minuten, en geef in het begin van je antwoord de structuur ervan aan: eerst vorige ervaringen, dan persoonlijke interesses en tot slot waarom jij de geknipte persoon bent voor de baan.

4. Doe alsof

Het lijkt misschien op het eerste gezicht belachelijk, maar het helpt echt om te oefenen met een vriend of familielid. Doe een rollenspel waarin jij antwoordt op de vragen van de neprekruteerder en blijf serieus. Het helpt voor je zelfvertrouwen en het zal je antwoorden rechtlijniger maken.

Bron: Businessinsider.com