"Straks op sollicitatiegesprek. Welk geurtje doe ik op?"

Raar maar waar, wie een machomannengeurtje draagt tijdens zijn sollicitatiegesprek heeft de grootste kans op succes. Dat leert een experiment van twee Duitse wetenschappers van de Universiteit van Mannheim. Waarom is dat zo?

Les 1: parfum maakt je zelfverzekerd

Twijfel je nog over de vraag of je wel een parfum op moet tijdens je sollicitatiegesprek? Dan luidt het antwoord volmondig 'ja!, zeker als je van nature onzeker bent. Japanse onderzoekers ontdekten immers dat wie parfum opspuit meer zelfvertrouwen krijgt. Ze interviewden hiervoor 31 vrouwen, die allemaal dezelfde grijze kledij droegen. Na een kwartiertje werd het gesprek onderbroken en kreeg de helft van de proefpersonen een geurtje op.

Na afloop werd het gesprek getoond aan een nieuwe groep proefpersonen, die als opdracht kregen goed naar de lichaamstaal te kijken. Wat stelden ze vast? De vrouwen met het geurtje maakten vanaf dat moment minder nerveuze bewegingen, gingen minder vaak verzetten en werden als zelfverzekerder beoordeeld. Ook de vrouwen zelf gaven aan dat ze zich meer ontspannen voelden.

Onzin, vind je? Toch niet, het onderzoek werd in 2009 nog eens overgedaan in Liverpool met 35 mannen. Ook daar werden de mannen met geur zelfverzekerder en aantrekkelijker bevonden.

Les 2: een mannelijke geur komt minder bedreigend over

Rest dan nog de vraag, welke geur kies je? Iets met vanille? Of toch maar Chanel n°5? Fout! Zelfs al ben je een vrouw, tijdens je sollicitatiegesprek draag je maar beter een mannelijk parfum, zeker als de rekruteerder een man is. Dat leert een experiment van Sabine Sczesny en Dagmar Stahlberg, wetenschappers van de Universiteit van Mannheim. De reden? Een mannelijk parfum zou minder bedreigend overkomen, waardoor de vrouw gemakkelijker gezien wordt als 'one of the guys'. 

 

Meer grappige vragen rond solliciteren vinden antwoord in het boek 'Hoe word ik succesvoller dan mijn collega's?' van Rob Urgert en Joep van Deudekom.