“Sollicitanten krijgen vaak het deksel op de neus”

De radiozender MNM organiseerde de voorbije twee weken ‘Het grootste arbeidsbureau van de wereld’. Voor de derde keer op rij zette MNM werk en werk zoeken uitgebreid in de kijker. Presentatrice Astrid Demeure ging tijdens de middagshow samen met de experts van de VDAB op zoek naar antwoorden op de vragen van de luisteraars.

Waarom zijn jullie drie jaar geleden met de actie begonnen?

Astrid Demeure: “MNM heeft het grootste jongerenbereik van Vlaanderen. Dat is een belangrijke leeftijdscategorie omdat het de volgende generaties op de arbeidsmarkt zijn. Jongeren moeten daar ook een beetje op voorbereid en in gestuurd worden. We probeerden een platform te bieden voor zowel werkzoekenden als werkgevers. Wat de voorbije twee weken opviel, is dat er niet alleen veel werklozen zijn die een job zoeken, maar ook mensen die al aan de slag zijn en nood hebben aan een nieuwe uitdaging. We wilden hen een duwtje in de rug geven door te kijken welke weg ze uit kunnen en welke mogelijkheden er zijn. Ons doel was om de afstand tussen werkzoekenden en werkgevers te verkleinen. Als daarbij ook nog eens daadwerkelijk contracten ondertekend worden, is dat des te beter.”

Welke onderwerpen kwamen er in jouw programma aan bod?

“We probeerden alle kanten van de arbeidsmarkt te benaderen: wat te doen bij ontslag, wat als je zelfstandige wil worden, wat zijn de opleidingen en jobs van de toekomst, hoe kan je de sociale media gebruiken, enzovoort. Na drie jaar weten we welke onderwerpen leven bij onze luisteraars. Er zijn ook de thema’s waar je niet om heen kan, zoals solliciteren en lonen. Op die thema’s kregen we dan ook heel veel reacties.”

Wat viel er op aan de reacties?

“Jongeren worden nog niet goed genoeg voorbereid op de stap naar de arbeidsmarkt. Bij de aflevering over lonen stelden we studenten de vraag hoeveel ze verwachten te verdienen in hun eerste job. Dan merk je dat die verwachtingen heel ver uiteen liggen uit pure onwetendheid. Zo zei er iemand dat hij minstens 2.000 euro netto wilde verdienen en daarbovenop nog allerlei extralegale voordelen, zoals een auto, een gsm en een tankkaart verwachtte. Terwijl een ander meisje zei dat ze er niet veel van kende en tevreden was met 1.100 euro bruto. Daarnaast worstelen sollicitanten heel erg met de vraag hoeveel ze willen verdienen. Iets wat tijdens elk sollicitatiegesprek aangehaald wordt. Dan hebben ze tips nodig voor hoe ze dat moeten aanpakken en hoe ze daar over kunnen onderhandelen.”

Is er op drie jaar tijd veel veranderd op de arbeidsmarkt?

“Jammer genoeg blijkt elk jaar opnieuw dat er nog heel veel werklozen zijn. Ik ben wel gecharmeerd dat er zoveel mensen zijn die echt willen werken, maar ze krijgen zo vaak het deksel op de neus. Daardoor zijn sommige werklozen ook een beetje verzuurd of verbitterd. Ze sturen ettelijke sollicitatiebrieven en krijgen gewoon geen respons. Het grootste probleem is dat velen niet eens uitgenodigd worden op een sollicitatiegesprek. Dat is de grootste frustratie van de werkzoekenden, ze krijgen gewoon niet de kans om zich te bewijzen. Je moet al bijzonder creatief zijn om op te vallen. Dat is ook iets wat de mannen van het televisieprogramma ‘Ooit komt het goed’ duidelijk maken.”

Daar hebben jullie dan ook op ingespeeld.

“Inderdaad, dit jaar hebben we de rubriek ‘Het gat in de arbeidsmarkt’ gelanceerd. Het is een platform voor werkzoekenden en werkgevers, die een oproep konden lanceren via Facebook en de radio. Ongeveer 600 mensen hebben dat gedaan, waaronder voornamelijk werkzoekenden. Het waren vooral mensen die op zoek zijn naar administratieve functies en jobs in de communicatie en de sociale sector. De werkgevers zijn dan weer op zoek naar technische profielen, zoals IT’ers, vertegenwoordigers of poetshulpen. Voor de werkgevers die zich bij ons inschrijven, is diploma niet zo belangrijk. Het is vooral de wil om bij te leren die primeert.”

Het is niet jullie doel op zich om via jullie werk te vinden, maar is dat toch al gebeurd?

“De vorige jaren was dat het geval, maar wij horen dat pas enkele weken later. Er zijn wel mensen die reageerden op de vacatures, maar dat hele sollicitatieproces moet nog opgestart worden. Of er dus echt al vacatures ingevuld zijn, weten we nog niet. Aangezien dat de voorbije twee jaar lukte, ben ik er bijna zeker van dat het dit jaar ook zo zal zijn. We zijn hoe dan ook tevreden met deze editie en durven het een succes noemen.”