"Reserveer 2 dagen om een sollicitatiegesprek voor te bereiden"

"Een werkzoekende moet zich vergelijken met een product. Hij moet zich proberen te verkopen aan zijn doelgroep: de bedrijven." Francis Van den haute werkte meer dan 20 jaar in een reclamebureau waar hij talloze communicatiecampagnes en -strategieën ontwikkelde. Hij leert je hoe je jezelf kunt verkopen als je solliciteert.

1. Bepaal je strategie

"De eerste stap is introspectie. Je moet naar jezelf op zoek gaan, je herbronnen over je leven en je carrière. Denk na over je successen en mislukkingen. Waar kan je voor een bedrijf echt het verschil maken? Je moet de zaken van de andere kant durven bekijken. Je vraagt werk aan een recruiter? Neen, je biedt hem je diensten aan."

2. Gebruik je cv om te verleiden

"Besef dat je cv een manier is om een gesprek los te weken. Het komt er dus op aan de rekruteerder te verleiden, hem of haar zin doen krijgen de telefoon te nemen en met jou een afspraak te maken. Je cv is een krant waarvan de voorpagina zoveel mogelijk lezers probeert aan te trekken. De aandacht trekken, dat moet je doen."

3. Bereid je grondig voor

"Een goede voorbereiding voor een sollicitatiegesprek duurt zo'n twee dagen. Rekruteerders zijn vaak ontgoocheld over de kandidaten die ze over de vloer krijgen. Van de tien sollicitanten zijn er negen ronduit bedroevend. Waarom? Omdat ze zich niet hebben voorbereid."

4. Toon aan dat jij de oplossing bent/hebt

"Toon empathie voor wie tegenover je zit. Speel in op zijn problemen. Leg uit dat jij de oplossing hebt en stel hem gerust. Een gesprek is eigenlijk niets meer dan een praktische demonstratie van je ernst, voorbereiding, vastberadenheid, professionalisme. Maar daarvoor moet je ten minste trots zijn op jezelf, zelfvertrouwen en een goede ingesteldheid hebben. Dat is de enige manier om te overtuigen."