“Mijn eerste job heb ik eigenlijk zonder veel moeite gekregen”

Jonge werklozen testen originele sollicitatietechnieken in één-programma ‘Ooit komt het goed’

 

Dat de jeugdwerkloosheid hoge toppen scheert mochten Thibault, Stijn, Tomas en Tijs aan den lijve ondervinden. De talloze sollicitatiebrieven en –mails van de vier twintigers bleven zonder resultaat, maar in plaats van bij de pakken te blijven zitten stapten ze gezamenlijk naar de vrt met het voorstel om een tv-programma te maken over hun zoektocht naar een vaste job. Het resultaat: ‘Ooit komt het goed’, een op de leest van ‘Basta’ geschoeid programma waarin de vier vrienden op de meest eigenzinnige manieren onderzoeken hoe je uit de werkloosheid kan raken.

Thibault Vaninbroekx (rechts op de foto): “Op die manier hebben we alvast tijdelijk iets omhanden en hopelijk houden we er daarna ook effectief een vaste job aan over.”

Een diploma behalen is daarvoor altijd een goed begin. Wat heb je zelf gestudeerd?

“Ik heb audiovisuele kunsten gedaan aan het RITS en daarna heb ik aan de KU Leuven een master-na-masteropleiding cultuurwetenschappen gevolgd. Twee jaar geleden ben ik afgestudeerd.”

En sindsdien ben je op zoek naar een job?

“Nee, ik heb al een eerste werkervaring achter de rug. Kort na mijn studies heb ik namelijk meegewerkt aan Magazinski, het jongerenprogramma van productiehuis Alaska TV dat te zien was op OP12. Stijn, Tomas en Tijs hebben daar trouwens ook aan meegewerkt. Maar op een gegeven moment kregen we te horen dat er geen vervolg kwam en dat we dus op zoek moesten naar iets anders.”

Hoe ben je bij Magazinski terechtgekomen? Heb je een strenge sollicitatieprocedure doorlopen?

“Eigenlijk niet, het ging verrassend vlot (lacht). Ik had in de krant gelezen dat er een nieuw productiehuis in de maak was en toen heb ik spontaan gesolliciteerd via mail. Ik had niet eens een cv meegestuurd, maar enige tijd later kreeg ik toch het bericht dat ik aan de slag mocht.”

Klopt het dan niet dat jongeren zonder ervaring het moeilijk hebben om een job te vinden? Daarover gaat jullie programma toch?

“Mja, ik denk dat ik toen gewoon geluk gehad heb door op het juiste moment te mailen. Een productiehuis dat een jongerenprogramma maakt is trouwens ook een van de zeldzame bedrijven dat specifiek jonge onervaren mensen zoekt. Maar uiteindelijk was dat ook maar een tijdelijke opdracht, terwijl ik echt wel op zoek ben naar vast werk. Het liefst zou ik een creatieve job willen waarin taal of communicatie centraal staat, maar als jonge werkzoekende is het denk ik best om breed te zoeken. Tijdens het maken van ‘Ooit komt het goed’ heb ik ontdekt dat er echt véél boeiende jobs bestaan. Het is vooral belangrijk om ervaring op te doen, om ergens te kunnen starten.”

Waarom is het volgens jou zo moeilijk om als sollicitant op te vallen?

“Als een bedrijf een interessante vacature uitschrijft worden ze echt overspoeld met kandidaturen. Voor ons programma hebben wij een nepbedrijfje opgericht en een valse vacature verspreid, en zonder dat die op de grote jobsites stond kregen we echt massaal veel reacties. Dan is het als sollicitant natuurlijk moeilijk om op te vallen. Ik begrijp de rekruteerders ook wel: het is niet gemakkelijk om een juist oordeel te vellen op basis van een stapel cv’s en motivatiebrieven. Vaak kiezen ze dan de kandidaten met de meeste ervaring, want het is natuurlijk een risico om alleen jongeren die recht van de schoolbanken komen aan te nemen. Al denk ik zelf wel dat onervaren jongeren net voor een fris enthousiasme kunnen zorgen in een bedrijf.”

Is solliciteren op een originele manier zoals jullie doen een goed idee? Werk je rekruteerders daarmee niet gewoon erg op hun zenuwen?

“Ik kan me wel voorstellen dat de HR-wereld op zijn kop zou staan als iedereen onze stunts zou beginnen nadoen. Al hebben we wel gemerkt dat je op die manier met hoge managers in contact kan komen die je met een gewone sollicitatiebrief nooit zou kunnen bereiken. En meestal waren dat erg vriendelijke mensen die heel begripsvol luisterden naar onze problemen om aan een job te raken. Je mag dus geen schrik hebben om eens iets speciaals te proberen. Of het in de juridische of de financiële wereld werkt, weet ik niet, maar in de creatieve sector wordt dat vaak wel geapprecieerd.”

Laatste vraag: zou je na dit programma eigenlijk nog wel een gewone kantoorjob willen doen?

“Een tv-programma maken is natuurlijk fantastisch en we amuseren ons op dit moment rot, maar ik denk dat er ook veel bureaujobs zijn die voldoening kunnen geven. En een vast contract blijft natuurlijk ons streefdoel. Pas dan kan je het gevoel krijgen dat je carrière echt vertrokken is.”

Foto: © VRT