“Kandidaten moeten vacatures via Google kunnen vinden”

De tijd dat sollicitanten hun sollicitatiebrieven op de post deden, ligt ver achter ons. Online solliciteren is tegenwoordig de regel, maar toch loopt het nog niet altijd even vlot. Omdat het aanbod van jobsites zo groot is, moeten de werkgevers mee zijn met de nieuwste trends. Tony Gielen, de algemeen directeur van HR Organizer, een ontwikkelaar van e-recruitmentsoftware, geeft enkele nuttige tips.

Kandidaten afwijzen

“Als men denkt aan online rekruteren, denkt men voornamelijk aan de instroom, ervoor zorgen dat er voldoende kandidaten zijn. Terwijl het ook heel belangrijk is om kandidaten te binden aan het bedrijf”, steekt Gielen van wal. “ Daar laten heel wat bedrijven nog steken vallen.”

Communicatie is bijzonder belangrijk. “Als kandidaten niet geschikt zijn voor een job, moet dat duidelijk gecommuniceerd worden. Ze worden te vaak nog niet op de hoogte gebracht als hun kandidatuur niet geselecteerd werd. Als een werknemer helemaal niets laat weten, kan dat bij een sollicitant in het verkeerde keelgat schieten en willen ze niets meer met dat bedrijf te maken hebben. Het bedrijf maakt dan geen goede indruk en komt niet professioneel over.”

Een online rekruteringsplatform kan daarbij helpen, omdat er ook een automatisch communicatiesysteem is ingebouwd. “Het leuke is dat je die berichten dan ook persoonlijk kan maken en dat er geen automatische mail wordt verstuurd. Je start wel vanuit een template, maar de gegevens worden automatisch opgehaald. Daardoor worden de mensen met naam en toenaam aangesproken en staat er bij voor welke functie en bedrijf die persoon gesolliciteert”, aldus Gielen.

Google

“Een bedrijf mag er niet vanuit gaan dat als je een vacature op een rekruteringssite plaats, sollicitanten het ook vinden”, meent Gielen. Werkzoekenden solliciteren inderdaad wel op de vacatures die ze op dergelijke site vinden, maar ze surfen er niet rechtstreeks naar.“In Google geven ze de opdracht om bijvoorbeeld een salesfunctie te zoeken en op die manier komen ze uit op de vacaturebanken.” Het is daarom belangrijk om snel teruggevonden te worden in Google.

“Een werkgever die een salesprofiel zoekt, kan denken dat het goed is om een heel hippe en mooi klinkende naam te gebruiken om veel mensen aan trekken. Sales representative kan dan wel heel goed klinken, maar het is niet de benaming waar werkzoekenden in Google naar zoeken, account manager scoort veel beter. Als je een vacature online plaatst, controleer je best even in Google welke functietitels het meest gebruikt worden.”

Vacaturesites

Kandidaten mogen niet het gevoel hebben dat ze via een vacaturesite aan het solliciteren zijn. “De look and feel van een bedrijf moet behouden blijven. Een jobsite van een bedrijf mag ook niet beter zijn dan de site van het bedrijf zelf. Soms proberen HR diensten het te goed te doen. Als er geen eenduidige lijn is, zullen de sollicitanten het wantrouwen. Geef sollicitanten het gevoel dat ze rechtstreeks solliciteren bij je bedrijf.”

Ere wie ere toekomt. “Vacature.com is een voorbeeld van hoe het moet. Op de site is er een heel goede doorschakeling als een bedrijf een vacature bij jullie plaatst”, zegt Gielen.

Sollicitatieformulier

“Er wordt steeds meer gewerkt met invulformulieren. De meeste jobsites proberen dat toch de gegevens van de kandidaat te bemachtigen, maar daar heeft de kandidaat geen boodschap aan. Het belangrijkste is dat de juiste gegevens bij de werkgever belanden. Laat de sollicitant daarom enkel informatie ingegeven die je nodig hebt om zijn sollicitatie te behandelen. Probeer de sollicitatieformulieren zo kort mogelijk maken en verplicht de sollicitanten niet om een account te maken als ze willen solliciteren. Houd het zo laagdrempelig mogelijk.”

Responsive

Cijfers tonen aan dat men steeds vaker mobiel surft in plaats van op een vaste computer. “Daarom moet ook het solliciteren op een smartphone of tablet gebruiksvriendelijk zijn. Veel bedrijven springen dan meteen op de apps en maken hun eigen applicatie. Maar dat kost stukken van mensen, terwijl het heel eenvoudig is met een website met een responsive design te maken. Met een reponsive website cover je alles, zowel de tablet, als de smartphone, of het nu Android of andere toepassingen ondersteunt. Vanaf je over internet beschikt, kan je op een responsive website. Je hoeft er niets voor te downloaden of te installeren. Dat werkt zeker zo goed als een app en is veel goedkoper. Het is een heel haalbare kaart en is een veel interessantere oplossing dan apps.” Bedrijven hoeven het volgens Gielen dus niet te ver te zoeken.

LinkedIn en Facebook

“Het gebruik van sociale media in de HR wordt alsmaar groter, je komt er gewoon niet onderuit. LinkedIn wordt ook een steeds grotere concurrent van de jobsites”, verklaart Gielen. “Maar aan de andere kant, kan het de rekruteerders ook helpen. Zo kunnen online sollicitatieformulieren automatisch gegevens overnemen van Facebook- en LinkedI-accounts. Daardoor moeten sollicitanten zelf geen extra data ingeven, waardoor het zeer laagdrempelig, snel en toegankelijk is voor mobiele gebruikers.”

Bevestig sollicitatie

De laatste tip is er geen onbelangrijke. “Kandidaten hebben graag bevestiging dat hun gegevens goed verstuurd werden. Het komt zeer professioneel over als zij nog een bevestigingsmail krijgen met extra info over de procedure”, besluit Gielen.