"Je wordt in een blender gegooid. Wat nu?"

Auteur William Poundstone verzamelde een heleboel breinbrekers in het boek Ben jij slim genoeg om voor Google te werken?. De bedrijven willen meten hoe goed jij kan innoveren en hoe snel je weer op je pootjes terecht kan komen nadat een schijnbaar onmogelijke vraag op je afgevuurd werd. We geven alvast enkele voorbeelden.

Je bent gekrompen tot de grootte van een stuiver en je wordt in een blender gegooid. Je massa is afgenomen op zo'n manier dat je dichtheid hetzelfde is gebleven. De messen zullen over een minuut in beweging komen. Wat doe je?

Degenen die hebben opgelet tijdens de natuurkundeles zullen zich de formule voor de energie van een projectiel kunnen hereinneren: E = mgh. E staat voor energie (bijvoorbeeld van een raket), m is de massa, g is de versnelling van de zwaartekracht en h is de hoogte die de raket bereikt. De hoogte neemt in gelijke mate toe met de energie (zolang de massa hetzelfde blijft).

Stel dat je twee raketten aan elkaar vastplakt en deze tegelijkertijd lanceert. Zal de dubbele raket hoger komen? Nee, hij heeft twee keer de energie, maar ook twee keer de massa die hij tegen de zwaartekracht in omhoog moet brengen. Daardoor blijft de hoogte, h, onveranderd. Hetzelfde geldt in het geval van de sprong van een gekrompen mens. Zolang de spierkracht en massa in verhouding zijn gekrompen, is de hoogte van de sprong hetzelfde.

Terug naar de andere raadsels

werken voor googleUit: William Poundstone, Ben jij slim genoeg om voor Google te werken?, Spectrum, 2012, 301 pagina’s.