"In 3 weken tijd had ik mijn nieuwe job beet"

Wie binnenwandelt in het KBC-kantoor van Geraardsbergen maakt veel kans er op Jürgen De Bodt te stoten. Sinds 2 maanden bemant deze enthousiaste twintiger samen met zijn collega het loket. Een job die hij vond via Vacature. Een meevaller?


De functie: cliëntenadviseur


Wat? "Als cliëntenadviseur sta ik in voor de goede ontvangst van de klanten. Ik verwelkom hen, help bij courante verrichtingen en geef eerstelijnsinfo over onze producten. Uiteraard neem ik ook de telefoon op en speel ik de juiste collega's door."
Boeiend? "Zeker en vast. Vooral de sociale contacten spreken mij aan. Het geeft me enorm veel voldoening om mensen te kunnen helpen. Dat miste ik wel in mijn vorige job. Toen werkte ik ook voor een financiële instelling, maar zat ik op het hoofdkantoor. Toch een heel andere sfeer."
Talenten? "Wie voor deze job in aanmerking wil komen, is maar beter van het sociale type. Graag met mensen bezig zijn en graag praten lijken mij noodzakelijke eigenschappen. Een commerciële ingesteldheid is ook niet onbelangrijk. Een financieel diploma is dan weer niet noodzakelijk. De bank- en verzekeringsproducten leer je kennen tijdens de vele opleidingen."


De selectieprocedure: "In 3 weken was alles rond"


"De job vond ik via Vacature.com. Ik stuurde mijn cv en een dag later belde een rekruteerder van KBC me al op met de vraag of ik me een dag kon vrijmaken voor selecties. Er volgden een kennismakingsgesprek, psychotechnische testen, een rollenspel en een diepte-interview aan de hand van een SWOT-analyse van mezelf. Enkele dagen later kreeg ik te horen dat ik 'geslaagd' was. Tijdens het laatste gesprek legden ze me een contract van onbepaalde duur voor, uiteraard met een proefperiode van 6 maanden. In 3 weken was alles rond."


De eerste werkweken: "Een jaar lang opleiding"


De ontvangst: "Op mijn eerste werkdag werd ik eerst verwelkomd in de zetel in Gent. Ik kreeg er info over de bank en er werd tijd uitgetrokken om nog wat administratie te regelen. Na de middag volgde de ontvangst in het kantoor in Geraardsbergen, waar ik de kantoordirecteur en mijn collega's ontmoette. Een warm welkom dus."
De opleiding: "Zoals alle nieuwe starters in het kantorennet van KBC krijg ik gedurende een jaar een basisopleiding, bedoeld om de bankverzekeraar en zijn producten goed te leren kennen. Ik leer bijvoorbeeld de juridische regels rond minderjarigen kennen. Wat mogen ze, wat mogen ze niet op financieel vlak? De lessen zijn afgewisseld met praktijk en tussentijds zijn er herhalingstesten."


Tips voor andere sollicitanten?


1. Wees jezelf.
2. Blijf rustig.
3. Toon wat je in je mars hebt.


Tekst: Hermien Vanoost - Foto: Griet Dekoninck