"Ik zit in de verkeerde job maar raak er niet uit. Hoe hou ik het vol?"

"En ik die dacht dat ik de job van mijn leven gevonden had. Mijn baas laat me alleen maar vervelende klusjes doen, helemaal niet wat er in de oorspronkelijke functieomschrijving stond. Ik ben intussen alweer aan het uitkijken naar een andere job, maar die zoektocht vlot niet zo best. Hoe hou ik het ondertussen vol?"
Het advies van Sofie Vuerstaek van ISW Limits

1. Pak aan wat je kan aanpakken

Misschien heb je op dit ogenblik het gevoel dat je je in een situatie bevindt waar je zelf geen vat op hebt. Ongetwijfeld zijn er een aantal zaken die je niet zomaar kan veranderen en die je liever anders zou zien. Belangrijk is echter dat dit gevoel niet de bovenhand krijgt en dat je je focust op die zaken waar je wel vat op hebt:

2. Overleg met je leidinggevende

Kaart aan dat je je niet goed voelt in je werk. Misschien zijn er wel mogelijkheden om een andere invulling aan je werk te geven. Bereid je goed voor en kom zelf met voorstellen. Je zal wellicht niet je droomjob creëren maar misschien kan je de situatie tijdelijk draaglijker maken met enkele kleine aanpassingen.

3. Wees creatief met je talenten

Maak voor jezelf een oplijsting van je talenten. Je talenten kan je bloot leggen aan de hand van volgende vragen:

1. Waar weet ik veel vanaf?
2. Wat kan ik goed?
3. Wat zijn mijn positieve eigenschappen als persoon?

 Ga vervolgens na hoe je deze talenten een plaats zou kunnen geven in je werk. Niet gemakkelijk maar een denkoefening waard! Vraag je partner, vriend, familie om mee te denken.

4. Focus op het positieve

Ga eens na wat de ene dag voor je draaglijker maakt dan de andere. Ondanks het negatieve totaalplaatje, zijn er ongetwijfeld aspecten aan je job die je als positief ervaart. Dit kunnen contacten met collega’s zijn, je lunchpauze in het park, de mogelijkheid om van thuis uit te werken,… Maak een oplijsting van jouw positieve werkaspecten.

5. Bekijk het dag per dag

Stel elke dag enkele kleine doelstellingen voor jezelf op. Zo zorg je voor momenten van voldoening en vermijd je dat je in een put wegzakt. Loop niet te ver vooruit in je hoofd. Het idee dat je dit werk voor altijd zou moeten doen, creëert ongetwijfeld een gevoel van moedeloosheid.

6. Nestel je niet in je situatie

Op dit ogenblik in de verkeerde job zitten betekent niet dat je dit werk voor altijd moet doen. Blijf actief zoeken naar ander werk. Maak er een wekelijkse gewoonte van om de nieuwste vacatures te bekijken en je sollicitatiebrieven te schrijven. Actief bezig zijn met werk zoeken geeft perspectief. En dit geeft op zijn beurt moed voor elke dag die komt. Vroeg of laat komen er zeker andere mogelijkheden! Zorg er in elk geval voor dat je je niet neerlegt bij de situatie.

7. Er is leven na het werk

Zorg voor plezier en vertier buiten het werk. Misschien voel je je niet in de stemming en kom je liever niet onder de mensen. Probeer je te herpakken want ontspanning en goede contacten zijn nu zeker een must. Een toffe activiteit na het werk geeft iets om naar uit te kijken.

8. Wees alert voor negatieve gedachten

Als je al even in de verkeerde job zit, bestaat het risico dat je negatieve gedachten over jezelf opbouwt. Wees behoedzaam voor gedachten als ‘ik geraak niet verder in mijn leven’, ‘iedereen rondom mij doet het beter dan ik ’, ‘ik vind nooit nog ander werk’. Ze tasten je zelfvertrouwen aan en zetten niet aan tot het actief in handen nemen van je leven. Besef dat het om een tijdelijke situatie gaat.

9. Pas op met klaaggedrag

Je hart luchten bij collega’s en/of vrienden kan uiteraard goed doen en soms ook nodig zijn. Als je echter het gevoel hebt dat klagen over je werk je dag beheerst en je je achteraf alleen maar slechter voelt doordat je voor de zoveelste keer alle negatieve aspecten in de verf hebt gezet, is het tijd om dit klaaggedrag af te bouwen.

10. Sluit positief af

Heb je eindelijk die andere job beet, sluit je huidige baan dan op een goede manier af. Dat maakt dat je met een positief gevoel kan terugkijken en dat je het voor jezelf een plaats geeft. En wie weet, kunnen sommige contacten en relaties nog belangrijk voor de toekomst. Een afscheidsdrink is een gebruikelijke afsluiter.

I.s.m. ISW Limits