“Hoe ga ik om met stress voor en tijdens het sollicitatiegesprek?”

“Laatst ging ik solliciteren voor een leuke baan waar ik alle hoop op had gesteld, echt een job die volledig overeenkwam met mijn interesses en kwaliteiten. Ik was zeer opgetogen toen ik werd uitgenodigd maar op de dag van de afspraak, veranderde mijn kracht en enthousiasme beetje bij beetje in onzekerheid en angst. Tijdens het ‘verhoor’ kon ik me nauwelijks concentreren op de vragen die me werden gesteld, voelde me helemaal verlamd door paniek en angst met als gevolg dat ik mijn gesprekspartner nog moeilijk kon overtuigen van mijn competenties. De week nadien werd mijn vermoeden bevestigd en kreeg ik te horen dat ze iemand hadden gekozen die meer aan de vereisten voldeed. Mijn verlegen natuur speelt me dikwijls parten en ik vraag me af hoe ik dat overwinnen in een sollicitatiegesprek?”
Het antwoord van Erik Leenders, Managing Director bij Itinera

Velen onder ons zullen zich voor een stukje herkennen in jouw verhaal omdat we allemaal wel eens heel zenuwachtig zijn geweest voor het interview voor de job van ons leven. Je weet immers maar nooit dat ze jou net die vraag gaan stellen waar je nooit over hebt nagedacht en waarop je helemaal niet weet te antwoorden. Het is die stress die ons tegelijk ook heel alert en wakker houdt en die ons slagvaardig maakt en gereed om te antwoorden op alle onverwachte vragen en reacties tijdens het sollicitatiegesprek.

Waar jij echter over spreekt is die stress die in de plaats van te stuwen, onze slagkracht doet luwen.

Er zijn verschillende manieren om je stressniveau naar beneden te halen. De belangrijkste is zeker een degelijke voorbereiding op het gesprek. Zo kan je bijvoorbeeld een inventaris of overzicht maken van jouw competenties, je verworven kennis, de waarden die je nastreeft in je werkomgeving en je talrijke kwaliteiten. Een dergelijk inzicht helpt je vlot te antwoorden op een hele reeks klassieke vragen. Best oefen je sommige antwoorden vooraf in door vooraf voldoende in te oefenen. Kijk bijvoorbeeld op Vacature naar vaak gestelde en gemakkelijk voor te bereiden sollicitatievragen.

Probeer ook niet te vechten tegen je zenuwen alsof het iets is dat niet mag zijn. Aanvaarding van de stress zal je vermoedelijk een pak verder helpen. Misschien kan je het zelfs aanhalen bij de start van het gesprek. Zo haal je een stukje stress weg en toon je ook hoe gemotiveerd je bent.

Veel succes!

In samenwerking met Itinera.