"Er is een interessante interne vacature in ons bedrijf. Hoe pak ik het aan?"

Er is momenteel een interessante interne vacature op een andere afdeling van ons bedrijf. Vermoedelijk zullen er wel veel gegadigden zijn. Is het verstandig om mijn kandidatuur te stellen of loop ik dan het risico dat de relatie met mijn huidige chef verzuurt? Stel je voor dat ik dan niet weerhouden wordt voor de job ...
Het advies van Erik Leenders, Managing Director bij Itinera

Ik kan me voorstellen dat deze situatie en uitdaging heel wat stress met zich meebrengt: als je chef tevreden is van je werk en jullie al een aantal jaren samenwerken, zal het niet gemakkelijk voor haar zijn om je te zien vertrekken. Want dat betekent vermoedelijk dat zij iemand anders zal moeten aantrekken en opleiden om je op termijn te vervangen, en dat vraagt natuurlijk voor iedere chef een belangrijke tijdsinvestering.

Echter, als je chef  de situatie ruimer beschouwt, zal ze zeker ook ontdekken dat een gemotiveerde medewerker heel de onderneming ten goede komt en dus onrechtstreeks ook haar dienst en haar eigen loopbaan. En blijkbaar werk je in een organisatie die interne vacatures openstelt voor het  personeel waardoor ik ervan uitga dat je werkgever interne mobiliteit stimuleert, of er op z’n minst ervoor openstaat.

Ik stel voor dat je  jouw chef over je initiatief aanspreekt en dit gesprek op de volgende manier voorbereidt.

 1. Ga voor jezelf na wat jou drijft om te solliciteren voor deze functie. Dit kan je doen door jezelf de vraag te stellen welke vaardigheden, kwaliteiten, kennis en ervaring je in deze functie wenst in te zetten. Check ook bij jezelf wat je motivatie is, komt deze functie overeen met je motivatie op langere termijn? Komt de inhoud van de functie ook overeen met hetgeen voor jou belangrijk is in een job? Denk daarbij ook los van de inhoud van de functie, en overloop eventueel teamwork, flexibele werkuren, ondersteuning van de chef, zelfstandig werk, enzovoort.

Deze check is niet alleen een voorbereiding op je sollicitatiegesprek, het laat je ook toe om uit te leggen  aan je chef waarom je voor een andere functie solliciteert. Het zal haar helpen om je beter te begrijpen en je misschien zelfs te steunen in de procedure.

 1. Stel je een aantal mogelijke scenario’s voor hoe je chef zal reageren en probeer steeds een antwoord te formuleren vanuit een begripvolle houding. Ik geef je hierna enkele voorbeelden :
 • Je chef is kwaad en zegt “ ik heb zoveel tijd aan je opleiding besteed en nu wil je zomaar vertrekken, ik vind dit niet erg dankbaar”. Reageer kalm en begripvol en bedank haar voor haar inspanning en je bevestigt het resultaat. Je merkt op dat de andere functie voor jou een volgende stap is in je loopbaan en een verruiming van je ervaring die heel de organisatie ten goede zal komen. Je bevestigt je engagement in je huidige functie ook al word je niet weerhouden.
   
 • Je chef reageert ontwijkend en zegt “ik heb nu geen tijd, we zullen hier later over praten”. Misschien voel je bij jezelf ergernis en wordt je kwaad. Toch reageer je kalm en begripvol en probeer je haar op een ander moment te betrekken door haar hulp en advies te vragen, ze zal zich bevestigd voelen in haar rol als chef en jouw kandidatuur steunen.
   
 • Je chef reageert hulpeloos, ploft neer in haar stoel en schreeuwt het uit: “wat moet ik nu aanvangen, jij bent de enige die de job kent, ik zal niemand vinden om je te vervangen”.  Ga zitten en toon je begrip, maar je laat de oplossing van het 'probleem' bij je chef, dat is haar taak. Vertel haar dat je jouw kandidatuur nog niet hebt ingestuurd en dat je dus nog niet bent weerhouden. Bevestig je motivatie door haar te verzekeren dat je jouw job optimaal zal blijven doen ook indien je niet wordt weerhouden.
   
 • Je chef wordt heel praktisch en somt een reeks initiatieven die ze zal nemen om je te vervangen: “ik zal morgen HR inlichten en hen vragen om een interne vacature voor je job te publiceren, misschien kan ik dan over twee weken al kandidaten ontmoeten”. Verduidelijk dat je nog een hele poos op haar dienst zal blijven werken, en dat je samen met haar en met de nieuwe dienst zal zoeken naar een gepaste overgangsregeling mocht je voor de job worden weerhouden. En dat je motivatie niet zal wijzigen mocht je niet worden weerhouden voor de vacante functie.
   

Misschien reageert je chef wel heel enthousiast en zal ze jou helpen met de voorbereiding. Mocht je niet weerhouden worden, zal zij op die manier jouw motivatie voor je huidige job zeker positief hebben beïnvloed. Want willen we niet allemaal werken voor een chef die ons blijvend en in alle situaties steunt?

Ik wens je veel succes!

In samenwerking met Itinera