“Dé prioriteit van de bedrijven: human resources”

Alle winnaars van Employer of the Year 2014 zijn bekend. De prijzen gaan naar de organisaties die erin slagen om een consequente HR-strategie uit te stippelen voor zijn medewerkers, die binnen de organisatie te doen leven en erover te communiceren naar de buitenwereld.

Er waren prijzen in drie categorieën. Profit (privébedrijven met meer dan 500 medewerkers), non-profit (de federale en regionale overheden, de lokale, provinciale en gemeentelijke besturen, de overheidsbedrijven, onderwijs …) en social profit (ziekenhuizen, NGO’s, hulporganisaties …). Verder was er ook de ‘Publieksprijs’ en de ‘Diversity Award’, een erkenning voor de inspanningen van een hele organisatie die diversiteit echt heeft weten te implementeren.

De jury bestond uit tien leden, voorgezeten door Maxime Jadot, de CEO van BNP Paribas Fortis. Maxime Jadot is al meer dan dertig jaar actief in de bankensector. Hij werkte eerder voor de Generale Bank (als bankdirecteur, zonedirecteur, directeur marketing department, regiodirecteur en directeur marketing), maar ging daarna aan de slag bij de Fortis-groep. Vandaag mag hij zich de ‘belangrijkste bankier van het koninkrijk’ noemen. Door zijn jarenlange ervaring in de corporate finance en investment banking en door zijn familiale achtergrond (Hij is achterkleinzoon van de oprichter van de West-Vlaamse staaldraad- en staalkoordproducent, Bekaert en zetelt sinds 1994 in de raad van bestuur van het bedrijf. Daarnaast is hij ook de neef van de voormalige gouverneur van de Generale Maatschappij van België, nvdr.) maken van hem een geknipte juryvoorzitter.

Wat is uw indruk van de winnaars?

Maxime Jadot: “De winnaars zijn degene die een goed HR-beleid hebben gecombineerd met een nauwkeurig dossier. Twee elementen zijn belangrijk: de inhoud en de vorm van het dossier, die het belang dat de onderneming hecht aan haar HR-beleid weerspiegelt. Zonder goede communicatie over dat beleid naar de buitenwereld, trekt een bedrijf geen talenten aan, zelfs al heeft het intern een positieve uitstraling.”

Welke elementen zijn u dit jaar opgevallen?

“De bedrijven die de awards in de wacht hebben gesleept, zijn allemaal dochterbedrijven van buitenlandse ondernemingen (Siemens, Janssen Pharmaceutica et Bayer, nvdr.) Die bedrijven, die zowel hier als in het buitenland groot zijn, hebben opmerkelijk veel aandacht voor hun imago om op die manier de grote talenten aan te trekken. Daarnaast viel het mij op dat het onderwijs ondervertegenwoordigd was in de wedstrijd. Ze zijn nochtans bekend bij het grote publiek, maar zetten dat niet om in de vorm van werk. Dat is misschien eerder een probleem van middelen en prioriteiten. We moeten hen aanmoedigen aan die vorm en zichtbaarheid te werken.”

Is er een onderneming die u het meest opviel?

“We dragen Bpost een warm hart toe. Dat bedrijf is erin geslaagd om een relatief oude perceptie bij het grote publiek te veranderen. Het heeft de functie van postbode en sorteerder heruitgevonden. Het bedrijf heeft in tien jaar enorm veel werk verricht, wat zich financieel, in creativiteit van hun producten en introductie op de beurs vertaalt. Ook persoonlijk ben ik blij met de onderscheiding voor UZ Leuven, zelfs al heb ik niet deelgenomen aan die verkiezing. Ik ben er lid van de raad van bestuur en heb mij als jurylid teruggetrokken toen er over het UZ Leuven een beslissing werd genomen. Maar ik ben zeer verheugd dat het ziekenhuis won.”

Hebt u een evolutie opgemerkt in het HR-beleid van de voorbije jaren?

“HR wordt steeds belangrijker om twee redenen. Jammer genoeg omdat de crisis de bedrijven verplicht te reorganiseren. En ten tweede omdat de bedrijven steeds meer investeren in hun imago. Ze zoeken manieren om jongeren aan te trekken en het kader te motiveren. De bedrijven hebben natuurlijk ook zelf hun HR-beleid veranderd. Ze hechten meer belang aan diversiteit, zowel in termen van leeftijd, geslacht, afkomst als handicap. Ze stellen specifieke quota voor het management. Kortom, ze proberen zich aan te passen aan de continue evolutie van de maatschappij.”