Belgische vervoersmaatschappijen bundelen de krachten voor een unieke jobbeurs

De publieke sector van het openbaar vervoer bundelt zijn krachten voor een unieke jobhappening van De Lijn, de MIVB, TEC en de Spoorwegen (NMBS, Infrabel en HR Rail),op 20 februari 2016 in Brussel. Het is een primeur voor ons land dat bedrijven werkzaam binnen dezelfde sector samenwerken voor zo’n jobbeurs. Het gezamenlijke doel is enerzijds een positiever imago te creëren voor het openbaar vervoer en anderzijds geschikte kandidaten te vinden om hun knelpuntberoepen in te vullen.

Wie interesse heeft om deze jobhappening bij te wonen, moet zich wel op voorhand inschrijven. Dan wordt je inschrijving onderworpen aan een pre-screening. Als het resultaat hiervan positief is, word je uitgenodigd en kan je tijdens de jobdag zelf kennismaken met ambassadeurs die je vertellen wat hun specifieke job inhoudt. Daarna kan je je inschrijven voor de selectieproeven van het bedrijf (De Lijn, MIVB, TEC, NMBS Group) waar je wilt solliciteren.

Inhoud:

  1. "De Lijn biedt een uitdagende job in eigen regio"
  2. "De Spoorwegen zijn momenteel in volle beweging. Dat biedt juist veel nieuwe opportuniteiten"
  3. "De MIVB biedt werkstabiliteit en carrièrremogelijkheden"
  4. "TEC stelt haar waarden ten dienste van de mobiliteit"

 

1. De Lijn biedt een uitdagende job in eigen regio

Wie denkt aan een job bij de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn denkt bijna automatisch aan chauffeurs en techniekers. “Toch hebben wij nog veel andere profielen nodig”, zegt Geert Van Kerckhove, Manager Rekrutering en Ontwikkeling bij De Lijn. “Wij vervoeren meer dan 500 miljoen reizigers per jaar en spelen dus een belangrijke rol voor de mobiliteit in Vlaanderen. Bus en tram zijn ideale  vervoermiddelen: milieuvriendelijk, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen.”

 

“De Lijn zorgt in Vlaanderen voor stads- en streekvervoer met bus, tram en premetro. Je vermijdt de stress van het drukke verkeer, moet niet zoeken naar een parkeerplaats, geen dure parkingtickets betalen,… Met de bus kan je op een relaxte, toegankelijke en betaalbare manier veilig op je bestemming geraken”, aldus Geert Van Kerckhove.

 

Maatschappelijk engagement

“De Lijn heeft de jongste jaren vooral campagnes gevoerd om mensen te overtuigen de bus te nemen. Nu moeten we om ons, gezien de War for Talent, ook als aantrekkelijke werkgever positioneren. Want werken bij De Lijn is boeiend ! In de eerste plaats is er het maatschappelijk engagement. Mensen vinden het fijn om bij te dragen tot een oplossing voor het mobiliteitsprobleem. De Lijn organiseert zelf opleidingen voor zijn personeel. Wij beschikken over onze eigen rijschool waar kandidaat-chauffeurs hun rijbewijs D kunnen behalen. Maar we geven ook trainingen in vaardigheden zoals bijvoorbeeld omgaan met klanten.”

“Bovendien kunnen wij mensen dichtbij huis laten werken. De Lijn heeft gemiddeld 4 à 5 stelplaatsen en onderhoudscentra in iedere Vlaamse provincie, waardoor mensen na hun opleiding makkelijk aan de slag kunnen vlakbij hun woonplaats. Daarnaast heb je in ons bedrijf reële doorgroeikansen.”

 

De juiste ingesteldheid

Vervoersmaatschappij De Lijn telt vandaag meer dan 8.000 personeelsleden waarvan ongeveer 5.000 chauffeurs. Daarbij komen nog eens zo’n 2 400 werknemers bij van exploitanten die rijden in opdracht van De Lijn. Tijdens de jobhappening in Brussel wil de vervoersmaatschappij zich vooral focussen op het invullen van hun knelpuntberoepen. “Als mensen het hebben over werken bij De Lijn, gaat het praktisch altijd over chauffeurs of techniekers. Toch hebben wij ook nood aan een heleboel andere profielen: IT-projectmanagers, juristen, inkopers, marketingexperts, burgerlijke ingenieurs, facility-managers, enzoverder. Deze ‘andere’ jobs willen wij eveneens in beeld brengen  tijdens deze speciale jobbeurs.”

 

 “Bij de rekrutering van nieuwe personeelsleden kijken we niet alleen naar het diploma maar ook naar de persoonlijkheid en de waarden van de sollicitanten”, zegt Geert Van Kerckhove. “Wij vinden het erg belangrijk dat de persoonlijke waarden van onze medewerkers aansluiten bij onze bedrijfswaarden: samenwerking, communicatie en met elkaar in dialoog gaan, respect en zorgzaam handelen  en klantvriendelijkheid. Als je dat allemaal in jou hebt, maak je een goede kans om door de eerste selectie te geraken.  De Lijn biedt gelijke kansen aan iedereen. Kwaliteiten zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, etnische afkomst en nationaliteit. De Lijn tracht juist zo’n groot mogelijke diversiteit te hebben in zijn personeelsbestand.”

“De Lijn biedt als werkgever flexibele werkuren, een competitief loon en extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, hospitalisatie- en pensioenverzekering en  nog tal van andere extralegale voordelen. Wij hopen met deze jobbeurs het juiste talent aan te trekken.”

 

2. “De Spoorwegen zijn momenteel in volle beweging. Dat biedt juist veel nieuwe opportuniteiten.”

De Spoorwegen is met 34.000 werknemers één van de belangrijkste werkgevers in België. “Spijtig genoeg komen we vaak op een te negatieve manier in het nieuws: bij stakingen, vertragingen, ongevallen, etc.”, zegt Christian Smets van HR Rail. “Maar de trein blijft een uiterst veilig, snel en ecologisch vervoermiddel.”

 

De Belgische Spoorwegen zijn ondergebracht in drie bedrijven NMBS (operator), Infrabel (infrastructuurbeheerder) en HR Rail (spoorwegpersoneel). “Samen met onze partners De Lijn, MIVB, en TEC vervoeren wij dagelijks 2 miljoen reizigers”, zegt Christian Smets, Expert Corporate Recruitement HR Rail. “Dat is goed voor in totaal 55.000 jobs. Het openbaar vervoer is dus van groot maatschappelijk belang. Met deze jobhappening willen we de positieve aspecten van en de werkgelegenheid bij het openbaar vervoer eens in de spotlights zetten.”

 

Mobiliteitsprobleem aanpakken

‘Het openbaar vervoer kan het toenemende mobiliteitsprobleem in België helpen aanpakken. Als je ’s morgens tijdens het spitsuur in Gent de trein neemt, sta je binnen het half uur in Brussel-Zuid. Dat doet geen enkel ander vervoersmiddel sneller en je vermijdt de files. De trein is ook het veiligste vervoermiddel.”

 

“Bovendien zijn de Spoorwegen een duurzaam bedrijf: de meeste van onze treinen rijden CO²-neutraal. Wij vinden het belangrijk om onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Daarnaast is ook de publieke dienstverlening – zoveel mogelijk mensen veilig op hun bestemming brengen – een heel positief aspect van werken bij het spoor.”

 

Bedrijf in beweging

“De Spoorwegen zijn momenteel in volle beweging. Er wordt elke dag gewerkt aan een verbetering van de efficiëntie. Er zullen de komende jaren nog veel veranderingen nodig zijn. Maar voor iemand die graag bij de spoorwegen wil werken, biedt dat juist veel nieuwe opportuniteiten”, aldus Christian Smets.

De Spoorwegen plannen voor 2016 de aanwerving van 1.200 à 1.500 nieuwe personeelsleden, vooral om mensen die met pensioen gaan te vervangen. Het blijkt echter niet zo evident om de juiste kandidaten te vinden. “De spoorwegsector is een heel complexe omgeving om te werken. Een technieker moet een 40 jaar oude relais kunnen vervangen maar wordt ook geconfronteerd met de allernieuwste technologieën. Ons personeel moet dus over een heel specifieke kennis beschikken, die je vaak niet op school leert. De Spoorwegen leggen de lat wel hoog: je moet slagen voor bepaalde testen vooraleer je bij ons aan de slag kan. Vandaar dat wij nu stilaan evolueren naar een samenwerking met de VDAB en Actiris om bijkomende opleidingen te ontwikkelen.”

 

Training-on-the-job

“Wie slaagt voor de toegangsexamens krijgt bij de Spoorwegen een interne beroepsopleiding. Voor een treinbestuurder duurt die opleiding één jaar, voor een treinbegeleider 4,5 maanden. Maar ook een training-on-the-job is eigen aan de spoorwegen. Bij de Spoorwegen word je goed gecoacht en begeleid om te groeien in je job.”

“ Tijdens de jobhappening zullen wij vooral focussen op de knelpuntberoepen: treinbestuurders, treinbegeleiders, assistent-verkeersleiders en alle mogelijke technische profielen in de richtingen elektromechanica, elektriciteit, elektronica en bouw,…”

 

“De onregelmatige werkuren vinden veel werkzoekenden een hinderpaal. Maar wij compenseren dit met een concurrentieel loon en een heleboel extralegale voordelen.  We kunnen eveneens stabiliteit en werkstabiliteit bieden.”

 

“Al onze vacatures staan open voor zowel pas afgestudeerden als 50-plussers. In 2015 bijvoorbeeld waren 112 van de nieuwe aanwervingen mensen ouder dan 50 jaar.

 

In de leeftijdscategorie van 40-49 jaar waren er 298 nieuwe aanwervingen. De belangrijkste voorwaarde is dat mensen de juiste attitude hebben en bereid zijn bij te leren. Sociale vaardigheden zijn eveneens een pluspunt, zeker voor functies die contact met de reizigers inhouden. Maar wie slaagt voor de toegangsproeven kan bij de NMBS of Infrabel een mooie carrière met doorgroeimogelijkheden uitbouwen.”

Wil je graag aan de slag bij De Spoorwegen? Bekijk hier de jobs.

 

3. “De MIVB biedt werkstabiliteit en carrièremogelijkheden” 

Net zoals de andere sleutelfiguren in de publieke sector van het openbaar vervoer, moet de vervoersmaatschappij MIVB – grootste werkgever van Brussel – zich continu blijven ontwikkelen. “Het is al te gemakkelijk om constant kritiek te uiten op wat misloopt bij het openbaar vervoer”, zegt Johan Claes, Employer Branding & Sourcing Manager bij de MIVB. “Maar bus en metro zijn écht de oplossing voor het mobiliteitsprobleem: snel, comfortabel en veilig!”

 

 “Uiteraard zijn de andere participerende bedrijven (De Lijn, NMBS Group en TEC) in zekere zin concurrenten voor het invullen van knelpuntberoepen zoals chauffeurs en bepaalde technische profielen. Maar wij kijken allemaal tegen dezelfde problemen aan. Daarom hebben wij met een open geest besloten om voor deze Jobfair samen te werken in plaats van mekaar te beconcurreren.”

 

De lopende projecten bij de MIVB zijn immens. “Er zijn de dagelijkse uitdagingen en dat niet alleen op technisch vlak. Neem nu bijvoorbeeld de bus- en tramchauffeurs die zich elke dag in het toenemende, drukke verkeer moeten begeven. Of de metrochauffeurs die enerzijds een interval van 2,5 minuten moeten respecteren en anderzijds de punctualiteit moeten nastreven. Menselijk gezien is dat erg stresserend maar het is ook een echte roeping. Als werkgever zullen wij natuurlijk onze beste troeven uitspelen, doch uiteindelijk is het toch de kandidaat die beslist welke job of welk bedrijf hem het meeste aanspreekt..”

 

Sterk en innovatief team

“Ook in 2016 zal de MIVB veel nieuwe aanwervingen doen. De laatste grote rekruteringsgolf dateert ondertussen van de jaren ’70 toen de metro werd ingevoerd en Brussel één gigantische bouwwerf was. Alhoewel het aantal mensen dat met pensioen gaat stilaan afneemt, hebben wij vandaag nog steeds gemotiveerde mensen nodig. Het gaat dus niet enkel om vervangingen maar vooral om het versterken van onze teams als gevolg van de stijgende vraag en uitbreiding van onze netten.”

 

“Iedereen weet dat de auto niet dé oplossing is voor het mobiliteitsprobleem. Zeker niet in de stad. Het openbaar vervoer is één van de mogelijkheden, samen met de fiets, meer te voet gaan of auto’s delen, zodat we onze steden nieuwe zuurstof kunnen geven.”

“Onze ingenieurs zijn dagelijks in de weer om slimme en innoverende oplossingen te vinden voor de problemen waarmee zij geconfronteerd worden. Bijvoorbeeld het project van metro Noord (Albert-Bordet): het is niet evident om vandaag met een tunnelboormachine te graven, omwille van de ondergrondse structuren en het grondwater. Want men kan het zich nu niet meer veroorloven grote kruispunten open te leggen. Onze mensen zijn echt creatief en inventief”, aldus Johan Claes.

 

800 nieuwe vacatures

“Vijf jaar geleden telde de MIVB 6,800 personeelsleden. Vandaag zijn dat er 8.000! En we blijven continu op zoek naar de juiste mensen. Op deze jobbeurs zullen wij 800 nieuwe vacatures openstellen. Maar we leggen de lat hoog. Het spreekt voor zich dat een chauffeur die bij elke rit 80 à 120 personen vervoert, hyperverantwoordelijk en plichtsbewust moet zijn.”

 

“Ongeveer de helft van ons personeelsbestand bestaat uit chauffeurs. Daarnaast zijn er de mensen die verantwoordelijk zijn voor de infrastructuur, de werven, die ervoor zorgen dat alle voertuigen onderhouden en gerepareerd worden. Onze vloot bestaat uit ongeveer 1.200 voertuigen! Daarom hebben wij veel nood aan goede techniekers, ingenieurs (elektromechanica, elektriciteit, bouw,…). Laten we ook de IT-jobs niet vergeten, die de jongste jaren binnen ons bedrijf een enorme groei kenden: van 130 naar 400.”

“Op korte termijn zoeken we vooral chauffeurs en technische profielen. Vandaag wordt steeds meer specifieke expertise verwacht. Maar de MIVB organiseert continu opleidingen voor zijn personeel zodat ook mensen zonder hoog diploma kansen krijgen.”

 

Werkstabiliteit en carrièremogelijkheden

“Als werknemer kan je bij ons genieten van een competitief loon en extralegale voordelen. Een ander groot pluspunt van de MIVB is dat wij werkstabiliteit kunnen bieden. Omdat we enkel actief zijn in de Brusselse regio, staat vast dat we niet zullen verhuizen naar een andere locatie. Wij kunnen mensen ook tewerkstelling op lange termijn garanderen. En wie gemotiveerd is, kan binnen de MIVB snel carrière maken.”

Hier vind je de jobs bij de MIVB.

 

4. “TEC stelt haar waarden ten dienste van de mobiliteit”

 
TEC komt naar de ‘Public Transport Saturday Job Fair’ met een specifiek doel voor ogen, namelijk de bekendheid en de aantrekkelijkheid van de beroepen in de openbaarvervoersector vergroten en op zoek gaan naar gemotiveerde kandidaten die willen meebouwen aan een duurzamere mobiliteit. Doelstelling van de dag: kandidaten ontmoeten met een sterke persoonlijkheid, commercieel talent en een klantgerichte instelling.
 
 
 
Emmanuelle Peeters is hoofd van de afdeling HR & Talent van de SRWT en vertegenwoordigt in dat opzicht de groep TEC. Ze licht voor ons de personeelsbehoeften van de groep toe en legt ook uit waarom kandidaten – en niet alleen chauffeurs – zouden moeten solliciteren.
 

Kunt u TEC even voorstellen? 

 
“TEC is een groep die elke dag ijvert voor een performanter, gebruiksvriendelijker en duurzamer transport. De groep stelt meer dan 5.000 medewerkers tewerk (3.100 chauffeurs, 900 arbeiders en 1.000 bedienden), die als opdracht hebben zich in te zetten voor de gemeenschap en de toekomstige generaties. We zijn onderverdeeld in vijf autonome exploitatiebedrijven, die zo dicht mogelijk bij hun klanten staan dankzij hun geografische indeling: TEC Waals-Brabant, TEC Charleroi, TEC Henegouwen, TEC Luik-Verviers en TEC Namen-Luxemburg. Die vijf bedrijven werken nauw samen met de Société Régionale Wallonne du Transport, die als holding diverse verantwoordelijkheden opneemt. Die zes entiteiten vormen samen de groep TEC.”
 

Wat betekent dat voor de aanwerving?

 
“Elke TEC is verantwoordelijk voor zijn eigen aanwerving. Vandaar dat iemand die zich kandidaat stelt via onze website automatisch gevraagd wordt om te kiezen voor welke TEC hij of zij zou willen werken. Ongeacht de entiteit krijgt elke medewerker van TEC wel hetzelfde contract en dezelfde arbeidsvoorwaarden aangeboden als een collega die diezelfde functie uitoefent in een ander deel van de groep.”
 

Wat zijn de belangrijkste peilers van uw aanwervingsbeleid?

 
“Onze noden houden vooral verband met onze leeftijdspiramide. Net als tal van andere bedrijven moeten ook wij ons voorbereiden op de pensionering van enkele van onze medewerkers en zo creëren we nieuwe kansen voor al wie interesse heeft om bij ons te komen werken. Dit jaar schatten we dat we in dit kader zo’n 200 nieuwe medewerkers nodig zullen hebben.”
 

Naar welke functies bent u vooral op zoek?

 
“Duurzame mobiliteit is onze kernactiviteit en het is dan ook niet verrassend dat wij vooral op zoek zijn naar buschauffeurs. Dat is een beroep waarop soms wat wordt neergekeken, maar het is wel degelijk een nobele functie met belangrijke verantwoordelijkheden. Vandaar dat wij hoge eisen stellen bij de aanwerving en de selectie. Hoewel we kandidaten genoeg hebben, moet ik toegeven dat slechts weinigen de eindstreep halen.”
 

Wat verwacht u van kandidaten die solliciteren voor een job als chauffeur?

 
“Veiligheid is zo’n belangrijk punt voor ons dat wij eisen dat elke kandidaat, man of vrouw, minstens 21 jaar oud is. Dat is trouwens ook wettelijk verplicht: je moet volwassen genoeg zijn om de verantwoordelijkheid te kunnen dragen om mensen in alle comfort en optimale veiligheid te vervoeren. Maar dat alleen volstaat niet: we willen ook dat onze chauffeurs echt een commerciële instelling hebben, en zich dus ten dienste stellen van de klant. Niet eenvoudig: de samenleving evolueert, mensen gaan zich anders gedragen en onze chauffeurs moeten over echte relationele vaardigheden beschikken om hun job correct uit te oefenen.”
 

Hoe weet u zeker dat uw chauffeurs die vaardigheden in huis hebben?

 
“In eerste instantie gaan we op basis van het cv na of de kandidaat al beschikt over deze commerciële instelling en of hij of zij de verantwoordelijkheid aankan om onze klanten te vervoeren. Sommige van onze jonge chauffeurs hebben na hun humaniora bijvoorbeeld in de verkoopsector gewerkt. Dat is een goed begin, maar het wordt uiteraard bevestigd aan de hand van specifieke selectieproeven. Na de aanwerving volgen de nieuwe medewerkers een interne opleiding, zowel om te leren rijden als om techniek, veiligheid en contact met de klanten aan te leren.”
 

Welke andere profielen hoopt u aan te trekken op deze Job Fair?

 
“Omdat het zo moeilijk is om knelpuntberoepen aan te trekken, is het voor ons natuurlijk heel interessant om technische profielen en informatici te kunnen ontmoeten. In dat opzicht wordt TEC geconfronteerd met dezelfde problemen als alle andere aanwervers die deze talenten willen binnenhalen: er zijn te weinig gekwalificeerde kandidaten, dus we moeten alles uit de kast halen om hen over de streep te trekken.”