"Afgewezen na sollicitatiegesprek: hoe ga ik hiermee om?"

"Ik ben al een tijdje op zoek naar een nieuwe job. Enkele keren raakte ik tot in de laatste selectieronde, maar uiteindelijk werd ik toch niet gekozen. Ik heb het altijd zeer moeilijk met die afwijzingen. Hebben jullie tips?"
Het advies van Hanne Renders van ISW Limits

“Je wordt vriendelijk bedankt voor je sollicitatie, maar tot onze spijt kunnen we je niet opnemen in onze organisatie." Een zin die elke sollicitant wel eens te lezen of te horen krijgt. Dan doe je al zo je best om een goede indruk te maken en toch word je afgewezen! Leuk om horen is dat niet, hier enkele tips om ermee om te gaan.

1. Aanvaard je teleurstelling

Je doorpluist de vacature, ontrafelt de website, perfectioneert je cv en sollicitatiebrief. Kortom, in een sollicitatie steek je veel tijd, het is dan ook zeer normaal dat je teleurgesteld bent wanneer je de job niet krijgt. Wil je even goed kwaad zijn op de wereld, vloeken of je frustratie van je af sporten? Laat je dan vooral niet tegenhouden.

2. Waarom kozen ze niet voor jou?

Probeer steeds na te gaan waarom je de job niet gekregen hebt. Doorlees bijvoorbeeld nog eens de vacature en ga na of je jezelf op basis van je cv een geschikte kandidaat vindt. Vraag je ook af of je wel zou passen bij het bedrijf. Misschien heerst er binnen de organisatie een hiërarchische cultuur terwijl jij dat helemaal niet ziet zitten?

Nadat je er zelf over nagedacht hebt, is de tijd rijp om contact op te nemen met het bedrijf zelf. Belangrijk: blijf steeds tactvol tijdens het gesprek. Ga je niet akkoord met hetgeen de rekruteerder vertelt, ga er dan niet meteen tegenin, maar probeer het te zien als een goede raad voor een volgende sollicitatie. Durf ook door te vragen als je een vaag of abstract antwoord te horen krijgt. Waarom is de cv van de andere kandidaat beter? Waarom past hij/zij beter in de organisatie?

3. Leren uit afwijzing

Zodra je weet waarom je werd afgewezen, zal je het ook beter kunnen aanvaarden. Bovendien kan je er lessen uit trekken voor de toekomst, zowel voor volgende sollicitatiegesprekken als voor je persoonlijke ontwikkeling. Probeer dus zeker aan de slag te gaan met je werkpunten.

Vriendengroepen zijn hiervoor vaak een prima testpubliek. Kreeg je de feedback dat je te dominant bent en word je in je vriendengroep ook steevast gezien als de leider? Probeer je dan eens in je vriendengroep wat meer op de achtergrond te houden en je stillere vrienden te stimuleren om meer aan het woord te komen.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je volgende sollicitatiegesprek al snel nadert waardoor je de kans niet krijgt om aan de slag te gaan met je werkpunten. Je kan dan tijdens je volgende sollicitatiegesprek aangeven dat je weet hebt van deze aandachtspunten en er graag aan wil werken.

Zie je sollicitatie ook als een leermoment wat betreft het solliciteren zelf. Je zal merken dat het solliciteren, alsook  het schrijven van je sollicitatiebrief en cv steeds vlotter zal gaan.

4. Laat de moed niet zakken

Bedenk dat meestal vele kandidaten reageren op een vacature en dat bedrijven niet iedereen kunnen aannemen. Natuurlijk is het frustrerend als je al ontelbare keren om ontelbare redenen werd afgewezen, het gevaar bestaat zelfs dat je last krijgt van 'vermijdingsgedrag'. Je verzint excuses om geen cv en sollicitatiebrief in te dienen, om zo verdere afwijzing en dus ook ontgoocheling te vermijden. Dit helpt je echter geen stap verder naar een nieuwe job. Laat de moed dus vooral niet zakken en blijf met een positieve motivatie actief verder solliciteren.

Samengevat

- Neem de afwijzing niet persoonlijk. Dat je wordt afgewezen heeft gewoon te maken met het feit dat een andere kandidaat beter geschikt was.
- Hou er op voorhand rekening mee dat je kan afgewezen worden. Sollicitaties gaan nu eenmaal om het selecteren van 1 persoon uit meerdere kandidaten.
- Geef niemand de schuld van je afwijzing. Het beschuldigen van anderen brengt je niet verder.
- Makkelijker gezegd dan gedaan maar probeer niet steeds terug te kijken naar je afwijzingen in het verleden. Wat gebeurd is, is gebeurd. Richt je op de toekomst.
- Zie je sollicitatie als een leermoment, zowel op vlak van sollicitaties zelf als op  vlak van je persoonlijke ontwikkeling.
- Last but not least: blijf actief solliciteren en blijf hierbij een positieve motivatie uitstralen!

In samenwerking met ISW Limits

asset/32566