Millenium: hoeveel brengen bestsellers op in de bioscoop?

De Amerikaanse remake van de Zweedse film Millenium is sinds deze week te zien in de zalen. Die Zweedse film was op zijn beurt weer gebaseerd op de bestsellers van Stieg Larsson. Hoeveel brachten boekadaptaties op het grote scherm de laatste jaren op?

Millenium

De Millenium-trilogie van schrijver Stieg Larsson is een ware hit. De boeken werden pas na zijn dood in 2004 gepubliceerd, en verkochten al meer dan 50 miljoen exemplaren. Ze werden vertaald in 25 talen en verspreid in 50 landen. Schattingen spreken van ongeveer 19 miljoen euro opbrengst.

Na de Zweedse verfilming de Deense regisseur Niels Arden Oplev is het nu de Amerikaanse versie van David Fincher (bekend van Fight Club, Zodiac, 7even) die het mooie weer maakt in de bioscoop. Vijf weken na de release van de eerste film, The Girl With The Dragon Tattoo, heeft de film al meer dan 95 miljoen dollar opgebracht in de VS. En dat is nog zonder de opbrengsten in Europa en elders mee te tellen: die lopen ondertussen op tot meer dan 70 miljoen dollar.

The Da Vinci Code: 758 miljoen dollar

De mysterieuze thriller van Dan Brown werd maar liefst 86 miljoen keer aan de man gebracht en vertaald in 40 talen. Het bracht de auteur 250 miljoen dollar op, volgens de Times.

De roman werd in 2006 getransformeerd naar het grote scherm door Ron Howard, met Tom Hanks en Audrey Tautou in de hoofdrollen. Ondanks de voornamelijk negatieve kritiek is de film een van de grootste kaskrakers van de voorbije jaren: gereleast in 90 landen en een opbrengst van 758 miljoen dollar.

Lord of the Rings: 2,9 miljard dollar

De trilogie van J.R.R. Tolkien verscheen tussen 1954 en 1955 en charmeerde generaties. Er werden meer dan 150 miljoen exemplaren van zijn verhalen over Midden-Aarde verkocht. Wanneer Peter Jackson in 2001, 2002 en 2003 op de proppen kwam met de verfilmingen was dat goed voor 2,9 miljard opbrengst.

Het laatste deel, The Return of the King, bracht in zijn eentje 1,12 miljard dollar in het laatje.

Harry Potter: 7,7 miljard dollar

Geen enkele franchise doet het beter dan de Harry-Potterreeks. De zeven delen van de hand van de Britse J.K. Rowling gingen meer dan 400 miljoen keer over de toonbank en werden vertaald in 67 talen, waaronder zelfs het Latijn. Rowling, een alleenstaande moeder die moeite had om de eindjes aan elkaar te knopen, heeft vandaag een geschat fortuin van 825 miljoen dollar achter haar naam staan.

Verfilmingen waren dan ook onvermijdelijk. Het laatste deel, The Deathly Hallows part 2, deed de kassa veelvuldig rinkelen en bracht 1,3 miljard dollar op. In totaal is de franchise goed voor 7,7 miljard dollar.