Dit zijn de lonen van onze Belgische topmanagers

Een beetje meer mag altijd, maar de gemiddelde Belg is meestal wel tevreden over zijn/haar loon. Van de daken schreeuwen hoeveel we exact verdienen doen we liever niet, al horen we best graag wat een ander verdient. In België zijn er voorlopig nog geen enorme verschillen tussen het loon van een bankbediende of dat van een vrachtwagenchauffeur, maar in vergelijking met het loon van de top CEO’s is het wel een ander verhaal.

 

Willen we in de schoenen van bedrijfsleiders staan? Als het gaat om de vergoeding die ze krijgen, wellicht wel. Als het gaat over de verantwoordelijkheden, de stress, de werkdruk en de weinige vrije tijd, dan toch weer niet. Loon naar werken is het resultaat, maar hoeveel  verdienen onze Belgische toplui nu precies? Een recente studie van de Vlerick Leuven Gent Management School toont evenwel aan dat de Belgische toplonen lager liggen in vergelijking met wat gelijkaardige profielen van beursgenoteerde bedrijven in het buitenland verdienen. Het is beter om topmanager te zijn in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk of Nederland. Niettemin, toplui in België verdienen alleszins ook niet slecht.

 

Een paar nulletjes extra

 

Topvrouw Belgacom, Dominique Leroy, verdiende vorig jaar 657.258 euro. Minstens zoveel, want in het jaarverslag van Belgacom staat de variabele vergoeding die ze verdiende niet vermeld. Haar basisloon bedroeg 483.696 euro. Haar loon zou makkelijk tegen de 800.000 kunnen liggen. Vergeleken met het loon van voormalig Belgacom CEO Didier Bellens (2013 – 1,7 miljoen euro) is dat een behoorlijk groot verschil.

 

Elke dag prijzen vergelijken en zo de goedkoopste blijven? Het heeft Colruyt CEO Jef Colruyt alvast geen windeieren gelegd. Voor zijn taak als CEO kreeg hij vorig jaar maar liefst een vergoeding van 1,34 miljoen euro, bestaande uit een basissalaris van 623.580 euro, een variabele bonus van 593.458 euro, bijdragen voor een groepsverzekering (112.244 euro) en 7.920 euro aan 'overige componenten'. Voor zijn werk in de raad van bestuur krijgt hij 91.000 euro.

 

Met de trein is het altijd een beetje reizen. Benieuwd of directeur-generaal van de NMBS Michel Bovy ook met de trein gaat of een privéchauffeur heeft, want met een loon van 30.000 euro per maand moet dat toch wel lukken.

 

Misschien moet je iets beginnen in de chemiesector? Ja, waarom niet, want misschien schop je het wel tot CEO van Solvay, en verdien je zoals Jean-Pierre Clamadieu een jaarsalaris van 3,14 miljoen euro. Of toch liever – of even in dezelfde sfeer te blijven – een topjob in de farma-industrie? Het is geen slecht idee, want Roch Doliveux (CEO van UCB) mocht zijn portemonnee spekken met 4,28 miljoen euro.