De 20 rijkste vrouwen ter wereld in 2015

Ook dit jaar publiceerde zakenblad Forbes zijn lijst met miljardairs. Ondanks de wereldwijde economische crisis is het aantal miljardairs dit jaar toegenomen tot 1.826, onder wie 290 nieuwkomers. Niet verwonderlijk staat Bill Gates nog steeds stevig op 1 en is Warren Buffet (op nummer 3) de grootste verdiener. Maar hoe zit het met de vrouwen op de lijst?

Het was opnieuw een recordjaar voor de dames op de Forbeslijst. Op een totaal van 1.826 miljardairs tellen we 197 vrouwen. Een stijging tegenover de 172 van vorig jaar, maar toch vertegenwoordigen de dames nog steeds maar een klein percentage van de lijst - net geen 11%.

Christy Walton, erfgename van de Wal-Martgroep, behoudt haar titel van rijkste vrouw ter wereld. De weduwe van John Walton staat nu al zes jaar boven aan de lijst. De Franse L'Orealerfgename Lilane Bettencourt, 92 intussen, staat opnieuw op 2. Haar fortuin wordt geschat op 40,1 miljard dollar. Op de derde stek vinden we Christy Waltons schoonzus Alice Walton, de dochter van Wal-Martstichter Sam Walton, met een fortuin van 39,4 dollar.

Een nieuwkomer tussen de rijkste vrouwen dit jaar is Maria Franca Fissolo, de weduwe van de Italiaanse snoep-en-Nutellamagnaat Michele Ferrero (hij overleed in februari). Zij staat op de vijfde plaats met een fortuin van 23,4 miljard dollar. De zesde rijkste vrouw is een naam als een klok in Silicon Valley: Laurene Powell Jobs is de weduwe van Apple-medestichet Steve Jobs. Zij wordt geschat op 19,5 miljard dollar.

De meeste dames op de miljardairslijst erfden hun rijkdom van hun echtgenoot of vader. Amper 29 van de 197 maakten zelf hun fortuin. Een nieuwkomer in die groep is Elizabeth Holmes. Op haar 31ste is ze de jongste self-made miljardair ter wereld, en dat bereikte ze door een nieuw soort bloedtest uit te vinden. Haar bedrijf Theranos werd in 2014 door investeerders op 9 miljard dollar geschat, aangezien zij voor de helft eigenaar is, levert haar dat een fortuin op van 4,5 miljard dollar.

 

Dit is de volledige lijst met de 20 rijkste vrouwen:

1. Christy Walton (VS): 41,7 miljard dollar

Weduwe van John Walton, de zoon van Wal-Martstichter Sam. Voert al jaren de lijst aan en dikte haar fortuin in een jaar tijd nog aan met 5 miljard dollar.

 

2. Liliane Bettencourt (Frankrijk): 40,1 miljard dollar

De belangrijkste erfgename van de L'Orealgroep is niet meer betrokken bij de dagelijkse leiding van het bedrijf dat haar vader stichtte. Haar kleinzoon Jean-Victor Meyers verving haar in 2012 in de raad van bestuur. In januari begon het proces tegen tien mensen die honderden miljoenen euro's van Bettencourt gestolen zouden hebben.

 

3. Alice Walton (VS): 39,4 miljard dollar

De dochter van Wal-Martoprichter Sam investeerde een deel van haar miljarden in kunst, in 2011 opende ze het Crystal Bridges Museum of American Art in de stad Bentonville in Arkansas.

 

4. Jacqueline Mars (VS): 26,6 miljard dollar

Jacqueline Mars en haar twee broers Forrest Jr. en John zijn de eigenaars van het Mars-snoepimperium, dat werd opgericht door hun grootvader Frank in 1911. Ze zetelen alle drie in de raad van bestuur van het bedrijf maar zijn niet betrokken bij de operationele leiding.

 

5. Maria Franca Fissolo (Italië): 23,4 miljard dollar

Fissolo en haar zoon Giovanni Ferrero, die CEO is van de Ferrero Group, erfden begin dit jaar een van de grootste snoepfortuinen ter wereld, met klinkende merknamen als Kinderchocolade, Ferrero Rocher en Tic Tac.

 

6. Laurene Powell Jobs (VS): 19,5 miljard dollar

7. Anne Cox Chambers (VS): 17 miljard dollar

8. Susanne Klatten (VS): 16,8 miljard dollar

9. Johanna Quandt (Duitsland): 13,9 miljard dollar

10. Iris Fontbona (Chili): 13,5 miljard dollar

11. Abigail Johnson (VS): 13,4 miljard dollar

12. Gina Rinehart (Australië): 12,3 miljard dollar

13. Charlene de Carvalho-Heineken (NEderland): 11,6 miljard dollar

14. Massimiliana Landini Aleotti (Italië): 10,4 miljard dollar

15. Carrie Perrodo (Frankrijk): 8,8 miljard dollar

16. Blair Parry-Okeden (VS): 8,5 miljard dollar

17. Margarita Louis-Dreyfus (Zwitserland): 8,4 miljard dollar

18. Maria-Elisabeth Schaeffler (Duitsland): 6,7 miljard dollar

19. Eva Gonda de Rivera (Mexico): 6,7 miljard dollar

20. Sandra Ortega Mera (Spanje): 6,3 miljard dollar