Studenten verwachten correct loon

Welke loonverwachtingen heeft de huidige studentenlichting voor haar eerste job? Erg realistische, zo blijkt uit de studentenquête van Vacature en Guido Magazine. Zowel wat betreft het bruto- als het nettoloon komt de volgende generatie arbeidskrachten aardig in de buurt van het Salariskompas-gemiddelde.

 

 

Eerst even kijken naar de verwachtingen omtrent het brutomaandloon: daar zien we dat 31% van de studenten voor een eerste job uitgaat van een bedrag tussen de 1.501 en de 2.000 euro. 35% rekent als starter op een brutoloon tussen de 2.001 en de 2.500 euro. Niet zo slecht geschat, als we de cijfers van het Vacature Salariskompas erbij nemen. Daaruit blijkt namelijk dat het gemiddelde brutostartersloon 2.088 euro bedraagt.

 

Bijna hetzelfde realisme zien we bij de inschatting van het nettostartersloon. Daar verwacht 45% van de studenten maandelijks tussen 1.501 euro en 2.000 netto over te houden. 10% rekent op een beginnersloon tussen 2.001 en 2.500 euro netto. In het Salariskompas ligt het gemiddelde nettoloon van een starter op 1.465 euro.

 

Een verklaring voor die realistische inschattingen? Misschien wel de ervaring die veel jongeren hebben met studentenjobs. Liefst 78% verdiende het afgelopen jaar een centje bij met vakantie-, week- en/of weekendwerk.

 

Geduld brengt op

Hoewel loon niet de belangrijkste drijfveer is voor jongeren (zie het artikel over de werk-privébalans), zien zij hun loon na verloop van tijd toch graag wat stijgen. Dat een fikse loonverhoging er op korte termijn al inzit, daarover zijn de meningen verdeeld. Zo denkt 44% dat zijn nettoloon na een jaar niet zal stijgen. Bijna evenveel (43%) verwacht na twaalf maanden een loonstijging van 5%.

 

Jongeren zien het eerder op de middellange en lange termijn: na vijf jaar voorspelt 71% een loonstijging tussen de 5 en de 10%, 26% verwacht zelfs een toename met meer dan 20%. Na tien jaar rekent 56% maandelijks 10 tot 20% extra op de bankrekening.

 

Tijd om te sparen

Geen paniek echter. De eerste jaren hoeven jongeren hun zuurverdiende centen toch niet uit te geven aan grote kosten zoals een woning: 54% verkiest lekker in Hotel Mama te blijven wonen.

 

Volgende in onze reeks ‘Studenten en werk’: hoe goed kennen jongeren hun rechten?