Hoeveel (en waarom) stijgt het loon van de Belgen?

De helft van de Belgische werknemers kreeg vorig jaar meer loon (50,4%). Daarvoor haalden ze verschillende redenen aan.

Gemiddeld genomen gingen de brutolonen met 2,9 procent omhoog, dit is de gemiddelde evolutie voor alle stijgers en dalers bij elkaar genomen. Het hoger management ging er gemiddeld 4,5 procent op vooruit, terwijl het administratief en uitvoerend personeel zich tevreden moest stellen met een loonstijging van om en bij de 2 procent. Slechts een minderheid van de Belgen (5,1%) moest het voorbije jaar loon inboeten. Het waren de salarissen van de bedienden en grote ondernemingen die gemiddeld meer stegen, bij de arbeiders en kleine ondernemingen vinden we dan weer meer dalers.

Werknemers halen verschillende redenen aan voor hun loonstijging. Twee derde van de werknemers kon rekenen op een indexaanpassing (66%), ruim een derde kende een anciënniteitstoeslag of baremaverhoging (36,7%) en voor een vijfde lag een loonsverhoging binnen dezelfde functie mee aan de basis van de loonstijging (19,7%).

Bij de werknemers die slechts één reden opgeven, blijkt dat het veranderen van job zorgt voor de grootste loonstijging. Wie overstapte naar een andere werkgever had een loonsverhoging van maar liefst 17,7 procent.

Ook de anciënniteitskoppeling van het loon kan voor heel wat werknemers een loonbonus opleveren. De helft van de werknemers geeft aan dat het loon op regelmatige tijdstippen verhoogd wordt op basis van anciënniteit. Bij ambtenaren loopt dit zelfs op tot meer dan 85 procent. Het systeem van anciënniteitskoppeling is dan ook vooral sterk ingeburgerd bij de overheid en het onderwijs. Ook in de gezondheidszorg en de socio-culturele sector & non-profit wordt vaak met anciënniteitsgebonden loonsverhogingen gewerkt.