Tips voor mensen die niet van onderhandelen houden

Vroeg of laat moeten we allemaal wel ergens over onderhandelen. Of het nu gaat om salarisonderhandelingen, een loonsverhoging of een deal met een nieuwe partner: we komen allemaal een keer aan de beurt.

Als je een hekel hebt aan onderhandelen, kunnen die momenten heel vervelend zijn. Speciaal voor die mensen maakte Business Insider een lijst met elf onderhandelingstips.

 1. Noem het eerste bedrag. Veel mensen aarzelen om de eerste stap te nemen, maar het is juist aan te raden om dit te doen. Het beginbedrag vormt het beginpunt van de rest van de onderhandeling, dus zet laag in als je koopt en hoog als je verkoopt!
 2. Geen ruwe schattingen. Zeg als verkoper bijvoorbeeld nooit iets als “het zal wel ergens tussen de 500 en 1000 euro uitkomen”. De koper zal dan altijd dicht bij je laagste bedrag willen eindigen. Maar alleen een schatting als je over alle benodigde informatie beschikt.
 3. Gebruik stilte als wapen. Doe je een bod en de andere partij weigert, houd dan je mond. De ander zal meestal redenen opgeven voor zijn weigeren om de stilte op te vullen. Die uitspraken geven je belangrijke informatie voor de rest van de onderhandeling. Probeer erachter te komen wat je onderhandelingspartner precies wil.
 4. Verwacht het allerbeste. Hogere verwachtingen zorgen voor betere resultaten. Begin een onderhandeling altijd in de veronderstelling dat je een geweldige deal gaat sluiten.
 5. Als je iets geeft, krijg je er iets voor terug. Wees bereid om enkele zaken toe te geven of je prijs aan te passen, maar vraag er altijd iets voor in de plaats. Verwacht je een lange onderhandeling, weet dan dat je dingen kunt vragen om die later weer terug te geven.
 6. Vraag een momentje. Zorg dat je niet in de hoek wordt geduwd en vraag voor de afronding altijd nog een momentje om te overleggen of na te denken.
 7. Neem sowieso de tijd. Probeer een onderhandeling niet te snel af te handelen, alleen maar om er vanaf te zijn. Neem de tijd, een lange onderhandeling maakt de andere partij ook meer geneigd om concessies te doen.
 8. Ga niet in op dreigementen. Deze zijn meestal niets meer dan een tactiek, ze signaleren zelfs vaak een onzekerheid bij de andere partij.
 9. Geef je onderhandelingspartner de ruimte. Ook hij of zij kan zich gevangen voelen of vinden dat je hem of haar onder druk zet. Duw je te hard, dan loopt de andere partij weg.
 10. Maak er geen wedstrijd van. Onderhandelen is geen spel dat je wint of verliest. Bij de beste deals lopen beide partijen tevreden weg.
 11. Bouw aan je zakenrelatie. Beschouw de onderhandeling altijd als het begin van een langdurige professionele relatie.

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.