Hoe bereid je je voor op loononderhandelingen?

 “Hoeveel wil je verdienen?”. Deze vraag krijg je gegarandeerd voorgeschoteld tijdens een sollicitatiegesprek. Over je loon onderhandelen is echter niet evident. Op veel plaatsen is het helemaal niet ingeburgerd om te praten over je loon en moet je aannemen wat je nieuwe werkgever je aanbiedt. Toch moet je soms je stoute schoenen aantrekken om te krijgen waar je recht op hebt.

 

Bereid je voor op de onderhandelingen

Onderhandelen over je salaris is zeker geen makkie. Je komt immers tegenover een personeelsmanager of je toekomstige werkgever te zitten, die heel goed weet hoe het financiële plaatje in elkaar zit. Om te weten waar je je mag aan verwachten, is het handig om te weten welk loon werknemers in een gelijkaardige functie krijgen. Weten wat je waard bent, is immers de eerste stap.

 

1. Wat ben je waard?

 • Bereken via het SalarisKompas hoeveel je waard bent en vergelijk je huidig loon met dat van andere werknemers in dezelfde sector en met gelijkaardige  werkervaring.
 • Je netwerk van collega’s, vrienden en familie praat wel eens over hun inkomen. Bij hen kan je gerust eens polsen.
 • Zoek op voorhand barema’s en loonschalen op. Dikwijls vind je die online terug.
 • In de pers vind je af en toe informatie over veranderende salarisschalen.
 • De VDAB kan een bron van informatie zijn voor middenkaderfuncties.
 • Soms staan in personeelsadvertenties lonen vermeld. Advertenties van headhunters bevatten dikwijls salarisindicaties en extralegale voordelen.

 

2. Geloof niet alles wat je hoort. Enkele waarschuwingen:

 • Dikwijls zijn er grote verschillen in verloning naargelang het type bedrijf waarvoor je werkt: een overheidsbedrijf, een non-profitorganisatie of kleinere bedrijven.
 • In sommige sectoren kan meer dan in andere. Hogere lonen komen bijvoorbeeld meer voor in de bankensector dan in de horeca.
 • Leeftijd, opleiding en ervaring spelen een rol in je uiteindelijke loonbrief.
 • Ook afhankelijk van de regio waar het bedrijf gehuisvest is, zijn er verschillen.

 

Salaris onderhandelen: hoe doe je dat?

Als je aan de start van een nieuwe job staat, is het niet zo gemakkelijk om het onderwerp aan te snijden. Maar als jij geen woord rept over je salariswensen, zal de ‘tegenpartij’ je een aanbod doen dat waarschijnlijk al vastligt. Aan jou om je verwachtingen kenbaar te maken.

 

1. Zorgvuldig wikken en wegen

Schep geen onrealistische loonverwachtingen tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Mik je te hoog, verlies je waarschijnlijk de kans op de job. Antwoord niet meteen met een bedrag als de recruiter je de salarisvraag stelt. Je kan bijvoorbeeld antwoorden dat de recruiter de job het best kan beoordelen en dus naar waarde schatten. 

 

2. ‘Keep it friendly’

 • Het is een proces van geven en nemen. Helemaal krijgen wat jij wil, zit er waarschijnlijk niet in.
 • Als je niet tot een overeenkomst komt, is het beter om tot een compromis te komen. De mogelijkheid bestaat af te spreken om op termijn toch tegemoet te komen aan je looneisen of door te groeien naar een nieuwe functie met een andere loonschaal.
 • Streef naar een win-win situatie. Je hoopt in zee te gaan met die werkgever of toch tenminste nog even op goede voet te staan met je huidige werkgever.

 

3. Zoek de mens achter de sterke onderhandelaar

 • Schenk de nodige aandacht aan het menselijke aspect in de onderhandelingen. Ga dus niet onmiddellijk op je strepen staan, als je niet krijgt wat je wil. Bedenk dat de werkgever ook zijn redenen heeft om je een bepaald loon uit te keren. Elke onderhandelaar heeft namelijk twee soorten belangen: die van het bedrijf en de relatie tussen jou en het bedrijf.
 • In sommige onderhandelingsgesprekken worden emoties sterk uitgespeeld, om de onderhandeling onder druk te zetten. Vraag je af van waar ze komen, misschien kan je erop inspelen. 

 

Lees ook: