Maaltijdcheques, extralegaal voordeel nummer één

Maaltijdcheques zijn nog altijd het populairste extralegale voordeel dat Belgische werknemers ontvangen. Op de tweede plaats staat de hospitalisatieverzekering, gevolgd door het pensioenplan op drie. Dat heeft uitzendkantoor Walters People onderzocht bij ruim 1.700 werknemers in België, Nederland en Frankrijk.

 

Verzekeringen op twee

68% van de Belgische werknemers krijgen maaltijdcheques van hun werkgever. In Frankrijk is dat maar 39%, terwijl de maaltijdcheques in Nederland zelfs niet in de top 6 van extralegale voordelen voorkomen.

 

Ook verzekeringen als onderdeel van het salarispakket zijn alomtegenwoordig: de hospitalisatieverzekering staat mooi op de tweede plaats (55%), gevolgd door het pensioenplan (54%). Slechts 30% van de Belgische professionals ontvangt een transportvergoeding, terwijl dat in Nederland net het meest populaire extralegale voordeel blijkt. Franse werknemers daarentegen ontvangen amper een transportvergoeding.

 

Appeltje voor de dorst

“Hoewel een verzekeringspakket geen direct merkbaar voordeel is bij het bekijken van de salarisfiche, ervaren de meeste werknemers deze voordelen wel als geruststellend ‘appeltje voor de dorst’ voor later”, zegt Özlem Simsek, Director van Walters People België.

 

Nog dit: op 1 oktober worden de elektronische maaltijdcheques ingevoerd. De bedragen worden gestort op een speciale rekening, die is gekoppeld aan een persoonlijke betaalkaart. De meeste bedrijven hebben de omschakeling van papieren naar elektronische cheques al gemaakt, maar bij ongeveer 10.000 ondernemingen moet dat nog gebeuren. Met de maatregel wordt jaarlijks 94,1 miljoen euro bespaard en er is ook een duidelijk positief effect op het milieu, dooe het terugdringen van de papierberg.