Wordt betweterij binnenkort ook bij ons beloond?

Meer verdienen door je werkgever een kostenbesparend idee aan de hand te doen? In Duitsland en Nederland kan het al. Zogenaamde beterweters worden daar beloond. Of de trend ook overwaait naar ons land, is nog de vraag.

 

Doe je werkgever besparen en tel uit je winst

Bedrijven houden van creatieve werknemers. Zeker als die werknemers met oplossingen komen aandraven waardoor het bedrijf geld bespaart. De werknemer mag daarvoor beloond worden, vinden ze in Duitsland. Een simpel idee kan daar al een leuk extraatje opleveren. Lopen de besparingen voor de werkgever in de tienduizenden euro’s, dan is de beloning navenant.

 

Het elektronicabedrijf Bosch deelde vorig jaar 7,7 miljoen euro aan bonussen uit voor 47.000 suggesties van werknemers. Gemiddeld kregen de creatievelingen 164 euro extra, maar twee van hen gingen lopen met een cheque van 150.000 euro. De investering loont. Autofabrikant Daimler gaf vorig jaar 19 miljoen euro uit voor verbeteringen aangebracht door werknemers, maar bespaarde daardoor 70 miljoen euro.

 

Of toch liever iedereen gelijk?

Het Duitse model krijgt navolging in Nederland. Philips geeft zijn medewerkers erkenningspunten, waarmee ze online spullen kunnen kopen. Een chipmaker deelt aandelenpakketten, etentjes of geld uit.

 

Moeten Belgische bedrijven ook op dit systeem overschakelen?  Organisatiepsycholoog Martin Euwema (KU Leuven) vindt dat het nogal wat schaduwkanten heeft, omdat de werknemers meer doen dat wat hun rol voorschrijft. Bonussen kun je beter verdelen onder alle werknemers, bijvoorbeeld door winstdeelname, meent hij. Door ieders vaardigheden te erkennen verbetert de collegialiteit en dat leidt tot betere, innovatieve ideeën, aldus Euwema.

Bron: www.demorgen.be.