Rij je binnenkort op een bedrijfsmoto?

De verkoop van nieuwe wagens op de Belgische markt neemt nog amper toe, maar het aantal nieuw ingeschreven motorfietsen is op 15 jaar tijd bijna verviervoudigd. De motormarkt wordt echter vooral door particuliere kopers aangedreven, want op dit moment laten enkel BMW en de leasingmaatschappij LeasePlan zich in met moto-lease.


Bovendien, dankzij voordelige financieringsformules en een aantal aantrekkelijke fiscale voordelen, is uw werkgever misschien wel bereid een motorfiets op naam van het bedrijf te kopen. Want, ook al hebben de andere populaire motomerken (Honda, Kawasaki, Yamaha en Suzuki) nog geen uitgewerkte leasingformules, hun financieringsvoorwaarden komen dicht in de buurt van de huur op lange termijn.


Fiscaal gunstiger dan een bedrijfswagen


Ondernemingen die zelf eigenaar zijn van een motorvoertuig worden door de fiscale wetgever beter behandeld dan de gemiddelde wagenbezitter. Zo mag een moto degressief (sneller) en volledig afgeschreven worden, twee voordelen die voor alle wagens niet gelden. Ook de btw-regeling is gunstiger voor bedrijfsmoto's dan voor bedrijfswagens.


Ook wie met zijn eigen moto naar het werk pendelt, wordt daarvoor door de fiscus beloond. Net als autobezitters mag al wie de moto voor zijn woon-werkverkeer gebruikt forfaitair 0,15 euro per kilometer inbrengen als beroepskosten. Ook onderhouds- en herstellingskosten, helm, schoenen en leren pak kan je inbrengen.