Zomerjobs: hoeveel verdient een strandredder?

Je kent ze vooral van hun toeters en de zwaaibewegingen die ze maken als je te ver afdrijft in zee. Maar wat houdt een job als strandredder precies in en hoeveel verdient het?

Vooral jobstudenten

”Het zijn voor 90% jobstudenten die tijdens de zomer strandredder zijn”, legt An Beun, secretaris van de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) uit. “Zij worden aangeworven door de kustgemeente waar zij hun reddingspost hebben en zijn dus eigenlijk gemeentepersoneel. De overige 10% is personeel dat doorheen het jaar ook al voor de gemeente werkt. Tijdens de winter zijn ze tewerkgesteld in andere diensten van de gemeente, bijvoorbeeld de technische dienst of de brandweer. Maar ook sommige leerkrachten of ambtenaren die wat langer vakantie kunnen nemen, offeren bewust hun vakantie op om strandredder te zijn.”

Opleiding

“De toekomstige strandredder volgt in het najaar – van september tot maart – een opleiding tot redder aan zee. Die wordt georganiseerd door WOBRA. De opleiding is niet te onderschatten. Naast een zware fysische proef krijgen de cursisten een stevige portie theorie voorgeschoteld. Dat gaat van knopenleer tot weerkunde en wetgeving. Tijdens de opleiding valt ongeveer de helft van de kandidaten af. Jaarlijks worden er zo’n 1400 strandredders tewerkgesteld.”

1.200 tot 1.500 euro netto per maand

“Strandredders worden beloond volgens de gemeentelijke barema’s. Zij werken op basisniveau E. Hun lonen variëren tussen 1.200 tot 1.500 euro netto per maand. Dit is afhankelijk van de kustgemeente waarin ze werken. Het hangt er ook vanaf welke functie ze uitoefenen, zo is er een verschil tussen een gewone redder en een postoverste. Die laatste verdient een beetje meer.”

Extra’s

“Extra-legale voordelen zijn er niet. Het IKWV zorgt voor al het materiaal dat de redders nodig hebben: hun outfit, toeter, werktuigen, … Hun petje mogen ze als souvenir houden. En natuurlijk ook de eer van hun job. Sommige kustgemeentes verlonen wel de extra trainingen die ze inlassen om hun redders alert te houden.“

Hoe ziet een werkdag eruit?

De werkdag van een strandredder start om 10.30 uur en eindigt om 18.30 uur. “Hun eerste taak is preventie. Ze moeten voorkomen dat mensen in gevaarlijke zones terecht komen. In tweede instantie helpen ze de mensen die in lastige situaties verzeild geraken. Ook het opvangen van verdwaalde kinderen is een groot onderdeel van hun takenpakket. Als postoverste heb je dezelfde taken maar coördineer je daarbovenop je team. Een team bestaat uit drie à vier redders. Het is ook de postoverste die je vaak in het bootje op water tegenkomt.”

Wil je meer weten over strandredders? Surf dan naar ikwv.be

Tekst: Mies Cosemans

Lees ook:
- Hoeveel verdient een beginnende leerkracht?
- Hoeveel verdient een bioloog?
- Hoeveel verdient de assistent van een prof?