Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Wie verdient meer: Elio Di Rupo of Kris Peeters?

De zesde staatshervorming is een feit. De koning ondertekende donderdagochtend in het bijzijn van de pers en alle betrokken politici. Daarmee zien we het sluitstuk van aanslepende communautaire onderhandelingen die al jarenlang het Belgische politieke landschap beheerden.

De regio's krijgen nu meer verantwoordelijkheid ten opzichte van het federale niveau. Zien we dit ook weerspiegeld in het loon van de leiders van België en Vlaanderen?

Elio Di Rupo

De eerste minister, Elio Di Rupo (PS), verdient jaarlijks 201.460 euro bruto. Dat is niet bijzonder veel als je het vergelijkt met wat topmanagers in de privé of in overheidsbedrijven verdienen. Didier Bellens van Belgacom verdient bijvoorbeeld ongeveer het tienvoudige van het loon van de premier.

Om deze salariskloof met overheidsmanagers kleiner te maken stelde staatssecretaris voor ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) in april dit jaar voor om het loon van overheidsmanagers te begrenzen tot 400.000 euro, het dubbele van de premier. De liberalen van de MR opperden eerder zelfs om de lonen te plafonneren op dat van de eerste minister.

Kris Peeters

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) verdient jaarlijks 237.967 euro bruto, een kleine 37.000 euro meer dan de eerste minister dus.

Als het van de Vlaamse regeringspartijen afhangt wordt binnenkort de 'Peetersnorm' van kracht, zoals beschreven in de goedgekeurde conceptnota ‘Deugdelijk bestuur in de Vlaamse publieke sector'. Vlaamse overheidsmanagers, zoals de baas van de VRT, De Lijn of de Vlaamse Watermaatschappij, zouden dan nog maar zoveel verdienen als Kris Peeters. De regel zal wel enkel gelden voor nieuwe contracten. Huidig VRT-baas Sandra De Preter moet zich dus voorlopig geen zorgen maken.

Elio Di Rupo

<

Kris Peeters
201.460 euro bruto 237.967 euro bruto