Wie minder verdient is gelukkiger

Moet je het hoge salaris van je collega of baas benijden? Helemaal niet! Volgens een Britse studie zijn werknemers met een lager salaris net gelukkiger dan hun beter betaalde eilandgenoten. Hoe valt dat te verklaren?

Stel: via-via kom je te weten dat jouw collega meer verdient voor hetzelfde werk. Niet echt een motiverend nieuwsje, zou je denken. Toch blijkt het tegendeel waar: onderzoekers van de Britse St Andrews School of Economics and Finance bewezen dat wie minder verdient dan zijn oudere collega’s net gelukkiger in het leven staat.

Hoop doet leven

Professor Feliz FitzRoy, co-auteur van het onderzoek, verklaarde: “Over het algemeen zijn werknemers minder gelukkig wanneer ze minder verdienen dan hun collega’s. Hoe meer hun collega’s verdienen, hoe ongelukkiger ze zijn. Maar bij jongeren is het omgekeerde waar.”

Het onderzoek toont aan dat het effect inderdaad vooral bij jongeren aanwezig is. Jonge werknemers koesteren immers de hoop om ooit een hoger salaris te hebben, net zoals hun oudere collega’s. Werknemers ouder dan 45 dromen hier niet meer van, ze vrezen eerder niet meer te kunnen opklimmen op de salarisladder. Nochtans, carrières houden niet op op je 50ste!

Het benadrukt het belang van ambitie om de motivatie van jongeren aan te zwengelen. In een periode van crisis is een job vastkrijgen echter al een overwinning op zich, waardoor de professionele ambities op een laag pitje staan.