Werken in toerisme: moeilijke uren, lage lonen

Door het hete zomerweer in juli trokken toeristen en masse naar de kust. De tewerkstellingscijfers van de toeristische sector in ons land zien er voor de voorbije jaren iets minder zonnig uit. Hoeveel werknemers telt de sector? En word je rijk van een job in toerisme?

Tewerkstelling in toerisme daalt

Terwijl het aantal overnachtingen lichtjes steeg, zat de tewerkstelling in de toeristische sector in ons land de voorbije drie jaar in dalende lijn. Tussen eind 2007 en eind 2009 nam de werkgelegenheid volgens cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid in de sector af van 25.912 naar 25.323, een daling met 589 jobs, ofwel zo’n 2%.

Vooral Brussel (-500) en Vlaanderen (-250) zien het aantal jobs in de sector dalen. “Duidelijke oorzaken voor die terugval zijn moeilijk te geven”, zegt Vincent Nijs, marktonderzoeker bij Toerisme Vlaanderen. “Er zijn verschillende mogelijke oorzaken en factoren die meespelen. Hotels kunnen bijvoorbeeld meer mensen ontvangen, zonder dat daar noodzakelijk bijkomende tewerkstelling tegenover staat.” In Wallonië zouden er de laatste twee jaar zo'n 200 jobs zijn bijgekomen.

Evolutie aantal jobs in toerisme

asset/32283

Hotelreceptionist = knelpuntvacature

Opmerkelijk, ondanks het dalende aantal jobs is er duidelijk een grote nood aan hotelreceptionisten. VDAB noemt het zelfs een knelpuntfunctie. “De reden? Het vrij lage loon, de moeilijke uren en de vereiste om verschillende talen te spreken”, zegt Anneke Ernon, woordvoerder van de VDAB. “Enkele jaren geleden was het ook moeilijk om bedienden voor zakenreizen te vinden. Dat is een niche binnen de sector, waar je speciale ticketing voor moet doen. Slechts weinig bachelors in toerisme kiezen daarvoor. In welke mate dat opnieuw een knelpuntfunctie wordt eenmaal de economie opnieuw aantrekt, is nu nog niet duidelijk.”

Hoeveel verdien je in deze sector?

Dat je van een job in de toeristische sector niet rijk wordt, bleek al uit de gegevens van onze eigen salarisenquête. Onderstaande tabel, gebaseerd op cijfers uit het Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden (ANPCB-PC218), toont salarissen die zelfs nog een stuk lager liggen.

  Brutomaandloon
Starter Tussen 1.505,69 en 1.715,77 euro
Na 10 jaar Tussen 1.567,27 en 2.029,03 euro
Na 20 jaar Tussen 1.651,44 en 2.362,03 euro

Bron: de meeste reisagentschappen en touroperators vallen onder het Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden. (ANPCB-PC218)

Tekst: Dominique Soenens - Hermien Vanoost