Werken bij de CIA: hoeveel brengt het op?

Geheim agent is niet zomaar een job, het is een levensstijl, of zelfs een obsessie. Hoe raak je eigenlijk binnen bij de CIA? Is elke job er even spannend? En hoeveel verdien je?

Welke profielen werken bij de CIA?

Hoewel wij vooral over de geheime dienst horen als die ergens bij een conflict betrokken is, werken de meeste CIA-medewerkers op een gewoon kantoor. Ze maken analyses, ze doen vertaalwerk of ze hanteren de nieuwste ict-technieken om aan betere gegevens te geraken.

Op dit moment is het agentschap vooral gefocust op de strijd tegen het terrorisme. En dat is niet eenvoudig. Alleen heel goede agenten en analisten kunnen feiten van verzinsels onderscheiden. Daarom probeert de CIA ook financiële en economische analisten te werven op Wall Street.

De analisten begrijpen de oorzaken en gevolgen van de crisis en de impact ervan op de Verenigde Staten. De dienst is vooral geïnteresseerd in twee zaken: hoe reageren landen op de financiële druk ten gevolge van de crisis en wat is de financiële status van criminele bendes of vijandige landen zoals Noord-Korea en Iran.

Voorwaarden om bij de CIA te werken?

Wie tot de CIA-familie wil toetreden moet minstens Amerikaan zijn, zelfs een slimme Amerikaan. Want de geheime dienst rekruteert niet onder het niveau van bachelor: jongeren moeten mooie studiecijfers kunnen voorleggen.

Ben je ooit betrapt op drugs, ben je een geregistreerde dronkaard of heb je flink buiten de lijntjes gekleurd, dan moet je je al geen kandidaat stellen. De CIA wil alleen kandidaten die onberispelijk ‘clean’ zijn. Ook wie gokt of hoge persoonlijke schulden opstapelde, wordt geen spion, want hij is kwetsbaar voor omkoping. Je hebt ook beter nette ouders en goede vrienden.

Welke functievereisten?

De voorbije jaren hecht de dienst veel meer belang aan talenkennis. “Hoe meer talen je kent, hoe beter”, adviseert de CIA haar sollicitanten. “Maar zorg dat je minstens één andere taal goed beheerst. Momenteel hebben we vooral nood aan medewerkers met kennis van Mandarijn, Farsi (in Afghanistan), Pashtoen, Russisch en Arabisch. Indien je wil betrokken geraken in geheime acties, moet je één van die talen beheersen als je moedertaal.” Daarom zoekt de CIA zogenaamde ‘language officers’, medewerkers die talen tot in de puntjes beheersen en dat koppelen aan een goede kennis van de lokale cultuur. Dat zij nauw betrokken worden bij de geheime operaties, hoeft geen betoog. Dit soort medewerker gaat ‘undercover’: zelfs zijn familie weet amper wat die doet.

Hoeveel verdien je?

Een gemiddelde CIA-agent verdient 50.000 dollar per jaar (34.000 euro). De best betaalde tien procent ontvangt meer dan 76.000 dollar (51.650 euro) en de laagste tien procent krijgt minder dan 29.000 dollar (20.000 euro). CIA-agenten in het buitenland krijgen wel logies, vergoedingen en schoolgeld voor de kinderen en soms een premie voor talenkennis. “Onze lonen liggen meestal lager dan het salaris voor dezelfde functies in privébedrijven”, zegt de organisatie over zichzelf. “Maar wij bieden een grotere jobzekerheid, zolang je persoonlijk gedrag aan onze hoge standaarden beantwoordt.”

5 veel gezochte profielen en hun salaris

Functie Taak Brutojaarloon
Economisch analist Onderzoek van economische situatie van landen die mogelijk de veiligheid van de VS bedreigen 49.861 tot 97.333 dollar (33.900 tot 66.200 euro)
Financieel assistent Boekhoudkundige gegevens verwerken en audits voorbereiden 41.780 tot 56.093 dollar (28.400 tot 38.150 euro)
Clandestien werk Verzamelen van gegevens in het buitenland, meestal via contacten 52.976 tot 81.204 dollar (36.000 tot 55.200 euro)
Materiaal ingenieur Ontwerpen en maken van allerlei tuigen en toestellen in polymeren 60.619 tot 89.365 dollar (41.200 tot 60.750 euro)
Computer forensisch ingenieur Onderzoek en prioriteiten stellen in elektronische media 73.920 tot 136.771 dollar (50.250 tot 93.000 euro)

Bron: cia.gov