Werk in Wall Street en verdien 115 euro per seconde

Wie op het einde van de maand een mooie som op zijn loonbriefje wil vinden, kan misschien gaan solliciteren in Wall Street. De astronomische bedragen die topbankiers daar verdienen, tarten alle verbeelding.

2.000.000 dollar voor topman Goldman Sachs

Waar er tijdens de bankencrisis nog enige schroom bestond over de hoge vergoedingen die werden uitgekeerd aan topbankiers, is daar tegenwoordig geen sprake meer van. Dat merk je bijvoorbeeld aan de lonen die enkele topbankiers van de bank Goldman Sachs uitbetaald krijgen.

Zo zou het loon van topman Lloyd Blankfein opgetrokken worden van 600.000 dollar naar 2 miljoen dollar. Hij krijgt ook voor 12,6 miljoen dollar aandelen, 42% meer dan de aandelenbonus die hij in 2009 ontving. Andere Goldman Sachs topmannen Gary Cohn (uitvoerend directeur) en David Viniar (financieel directeur) krijgen dit jaar een loon van 1,85 miljoen dollar uitbetaald.

10 miljoen euro per dag

Maar niets kan tippen aan de persoonlijke inkomsten van de Amerikaanse investeerder John Paulson. Vorig jaar verdiende hij maar liefst 3,67 miljard euro, zo’n 10 miljoen euro per dag of 115 euro per seconde.

Zijn financiële inzichten leverden hem tijdens de crisis zelfs een persoonlijke winst van 3,7 miljard euro op. Een jaar later kwam hij wel in nauwe schoentjes, toen hij zich voor het Amerikaanse Congres moest verantwoorden voor zijn rol in de kredietcrisis.