Welke wereldleider heeft het meeste loon ingeleverd?

Het is crisis en de politici blijven ons maar vertellen dat we de broeksriem moeten aanspannen. Een aantal onder houdt het niet bij woorden en toont ons het goede voorbeeld door een deel van hun eigen salaris in te leveren. Wie heeft op dat gebied de meeste inspanningen geleverd?

François Hollande: - 30%

François Hollande is zijn ambtstermijn begonnen met het verminderen van het presidentiële loon met 30%. Een duidelijke manier om komaf te maken met het tijdperk van Sarkozy. Die ‘bling bling’ president was namelijk aan het presidentschap begonnen door zijn salaris met meer dan 170% te vermeerderen.

Zowel de nieuwe Franse president als zijn eerste minister Jean-Marc Ayrault zullen maandelijks 14.910 euro bruto verdienen. Ook de ministers van de regering Ayrault moeten het met minder stellen: zij zullen voortaan 9.940 euro bruto verdienen.

De grote winnaar: Mario Monti, - 100%

De opvolger van Silvio Berlusconi heeft een land aan de rand van het bankroet aangetroffen. De ‘Cavalieri’ kon rekenen op een maandsalaris van 196.000 euro bruto. Zijn opvolger, Mario Monti, nam een drastische beslissing: voor het uitoefenen van zijn functie zou hij geen enkel salaris ontvangen.

Diezelfde radicale oplossing werd ook gekozen in Griekenland. De eerste minister Lucas Papademos heeft het maandsalaris van 4.800 euro bruto (zonder onkosten) dat zijn voorganger Giorgios Papandreou nog ontving, geweigerd. President Carolos Papoulias zei dan weer nee tegen zijn bruto maandsalaris van 23.000 euro.

De kleine speler: Elio Di Rupo, - 5%

Elio Di Rupo en zijn ministers hebben hun loon verminderd met 5%. Tijdens de regeringsvorming werd dit nieuws zeer goed onthaald door de publieke opinie, maar daarna werd deze salarisdaling van 5% bijna volledig tenietgedaan door de automatische indexering van de lonen. Alles bij elkaar zou de daling maar 0,9% bedragen hebben, aldus minister van Begroting Olivier Chastel.

De Britse eerste minister David Cameron heeft ook zijn salaris met 5% verlaagd. Hij verdient nu nog 14.300 euro bruto per maand.

En de anderen?

Ierland was er al eerste bij om de lonen van zijn leiders te verminderen. In 2009 moesten zij het al met 15% minder doen. Op initiatief van Zapatero heeft Spanje dat voorbeeld een jaar later gevolgd.

Grote uizondering is Duitsland. Daar heeft Angela Merkel dit jaar beslist om het salaris van zichzelf en van haar ministers te verhogen met 5,7%. Ze deed dat met het argument dat dit in de laatste twaalf jaar al niet meer gebeurd was. Het maandloon van de bondskanselier bedraagt nu 17.000 euro bruto.