Welke belastingsvrijstelling krijg ik voor mijn woon-werkverkeer?

Of je nu een onkostenvergoeding ontvangt voor je woon-werkverkeer of met een bedrijfswagen rijdt, je moet deze aangeven aan de belastingen. Een gedeelte is vrijgesteld van belastingen, alleen moet je de vrijstelling zelf aanvragen. We geven je een overzicht van de maximale vrijstelling die je kan krijgen per vervoersmiddel.

Je rijdt met je eigen wagen

Als je met je eigen wagen naar het werk rijdt, bedraagt de vrijstelling maximaal 350 euro.

Je hebt een bedrijfswagen

Sinds 2010 is er een en andere veranderd in de manier waarop bedrijfswagen belast worden. SD Worx legt je de nieuwe regels uit.

Benieuwd welke bedrijfswagens het voordeligst zijn? We zetten de 5 interessantste auto's voor jou op een rij. Heb je een andere wagen in gedachten. Dan kan je met onze Car Tax Calculator snel berekenen hoeveel je zal betalen. (Wel eerst registreren!)

Openbaar vervoer

Als je met de trein, de bus of de tram naar het werk rijdt, is het bedrag dat je werkgever terugbetaalt volledig vrijgesteld van belastingen. Je hoeft daarom zelfs geen abonnement te hebben. Ook als je af ent oe met het openbaar vervoer pendelt is het bedrag van de terugbetaling volledig vrijgesteld.

Georganiseerd gemeenschappelijk vervoer

'Georganiseerd gemeenschappelijk vervoer' wordt door je werkgever of een groep van werkgevers georganiseerd, waarbij zijn de vergoedingsvoorwaarden bepalen. De vergoeding die je krijgt, wordt vrijgesteld voor een bedrag dat maximaal gelijk is aan de prijs van een treinabonnement (eerste klasse) voor dezelfde afstand.

Fiets

Krijg je een fietsvergoeding van je werkgever, dan is die vrijgesteld voor een bedrag tot 0,20 euro per kilometer. Dat bedrag moet je dan ook niet opnemen in je aangifte. Betaalt je werkgever je een hogere vergoeding, dan wordt het stuk boven 0,20 euro belast en moet je dat dus opnemen in je aangifte. Er is geen beperking van het aantal kilometer.

Lees ook: Met de fiets naar het werk: wat brengt het op?