Wayne Rooney: 280.000 euro/week. Hoeveel verdienen andere topsporters?

250.000 £ of 280.000 euro per week. Dat kan voetballer Wayne Rooney op zijn loonbriefje vinden nadat hij zijn contract met voetbalclub Manchester United verlengde. Volgens The Sun is dit het hoogste weekloon dat wereldwijd door een voetbalclub wordt uitbetaald. Hoeveel verdienen de topsporters van andere sporttakken?

VOETBAL

Best verdienende voetballers

Zakenblad Forbes berekende in 2010 welke voetballers met hun contracten én sponsoropdrachten wereldwijd het meeste verdienen. Dit lijstje is op basis van de inkomsten van 2009.

1. David Beckham € 29 miljoen
2 Christiano Ronaldo € 22 miljoen
3 Ricardo Kaka € 18 miljoen
4. Ronaldinho € 18 miljoen
5. Thierry Henry € 18 miljoen

Romelu Lukaku

Een kleine rondvraag leert dat er bij clubs en makelaars een haast heilige zwijgplicht bestaat over de spelerslonen. “We leven in een land waarin niet vrijuit gesproken wordt over de lonen van spelers. Bij ons staat bovendien uitdrukkelijk in de contracten dat er niets over de lonen mag gecommuniceerd worden”, zegt David Steegen, woordvoerder van Anderlecht.

“Zijn loon ligt rond 500.000 euro bruto per jaar, schat ik. Voor Lukaku is dat behoorlijk, maar hij heeft een vader die de voetbalwereld kent en die wellicht zwaar onderhandeld heeft", zegt een makelaar die anoniem wil blijven. "Of de spelerslonen naar beneden gaan door de crisis? Voor de mindere spelers wel. Logisch, want de inkomsten verminderen, ook omdat het nieuwe televisiecontract wellicht een stuk minder inkomsten zal genereren.” Lees hier het hele artikel.

TENNIS

Maria Sharapova

Maria Sharapova verdiende tussen juni 2009 en juni 2010 maar liefst 24,5 miljoen dollar. Nochtans beleefde Sharapova niet haar beste tennisseizoen. Blessures hielden haar met de regelmaat van de klok van de court en ze viel uit de top 10 van de WTA. Dat ze toch zo goed scoort in deze ranking dankt ze vooral aan haar contracten met Nike, Sony, Canon, Ericsson en Tiffany, haar reclame-inkomsten, publieke optredens…
Welke zijn de best betaalde sportvrouwen van 2010?

Kim Clijsters

Sinds haar comeback verdiende Kim Clijsters al 3,7 miljoen euro aan prijzengeld. Momenteel bevindt Clijsters zich in Doha voor de Masters. Eind dit jaar speelt ze ook nog op de Thomas Cook Diamond Games in Antwerpen. Ga voor elke wedstrijd na hoeveel prijzengeld Clijsters sinds haar comeback opstreek.

WIELRENNEN

Alberto Contador

Contador won dit jaar de Tour. Hij streek met zijn gele trui 450.000 euro op. Gedeeld door negen renners, want het prijzengeld wordt verdeeld over alle renners van de ploeg. Volgens de Franse sportkrant L’Equipe verdient Contador jaarlijks een basisloon van 5 miljoen euro.

Tom Boonen

Volgens Cédric Vasseur, voormalig voorzitter van de Internationale Wielervakbond CPA, wordt een doorsnee profrenner allesbehalve rijk van het fietsen. “Dertig procent van de renners rijdt voor het minimumloon.” De rest verdient iets meer, en de absolute top heel veel meer. Zo zou Tom Boonen jaarlijks 1 miljoen euro op zijn rekening vinden, een half miljoen minder dan zijn bestbetaalde concurrenten uit het peloton. Woordvoerder Philiep Caryn van Quick-Step, de ploeg van Boonen, wil over de rennerssalarissen niets kwijt. “Er bestaan geen barema’s, er is alleen het wettelijk verplichte minimumloon. Voor de rest communiceren wij daar niet over.”

“Hoeveel een wielrenner gemiddeld verdient, is heel moeilijk te achterhalen”, zegt Marc Van Boterdael, boekhouder van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond. “Het loon van wielrenners wordt door de ploegen niet aan de grote klok gehangen. Er bestaan alleen richtlijnen over wat een renner minimum zou moeten verdienen. Dat wordt opgelegd door het UCI, de internationaal overkoepelende wielerbond. Het minimumloon bedraagt nu jaarlijks 27.500 euro voor een continentale prof, en 30.000 euro voor een ProTourprof – voor renners uit topploegen à la Quick-Step.” Het maandloon van ongeveer dertig procent van de collega’s van Boonen uit de Quick-Stepploeg schommelt dus vermoedelijk rond de 2.500 euro bruto per maand. Van Boterdael: “Prijzengeld zit daar niet inbegrepen. Het hangt van ploeg tot ploeg af hoe die pot verdeeld wordt. Op een dertiende maand en vakantiegeld hebben de renners geen recht.”

ATLETIEK

Usain Bolt

De snelste man op aarde verdient nog geen 1/3 van wat de best betaalde voetballer binnenrijft. Zijn jaarlijkse inkomsten worden geschat op 6 à 7 miljoen dollar. In augustus 2010 verlengde Bolt zijn contract bij Puma. Naar verluidt zou dat het hoogst betaalde contract ooit voor een atleet zijn. Zijn vorige contract met Puma bracht hem jaarlijks zo’n 1,5 miljoen euro op, berekende The Financial Times. Hoeveel Usain Bolt met zijn nieuwe contract binnenhaalt, is niet duidelijk, maar het bedrag ligt alleszins een stuk hoger dan bij zijn vorig contract.

Tia Hellebaut

"We hebben vaak de neiging om te overschatten wat Belgische atleten verdienen. In het geval van Tia zijn de gouden jaren op enkele vingers te tellen: 2006, 2007 en 2008. Daarvoor was ze een gemiddelde atleet die geen uitzonderlijke resultaten behaalde", legt Philippe Vande Weyer, sportjournalist van Le Soir, uit.

"De basis van haar verdiensten is het loon dat ze uitbetaald krijgt door Bloso. Zij wordt uitbetaald volgens de barema's van de Vlaamse ambtenaar. Omdat ze een universitair diploma Chemie behaalde, wordt ze vergoed op A-niveau. Ik denk wel dat dit een mooi loon is." Lees het hele artikel over Tia Hellebaut.