Wat verwachten studenten van hun eerste loon?

2.348 euro bruto per maand, dat verdient een pas afgestudeerde die gaat werken, zo blijkt uit onze grote Salarisenquête 2010. Wat verwachten studenten van hun loon? 2 getuigenissen.

2.100 à 2.300 euro bruto

Elise Aelvoet, studente Toegepaste Economische Wetenschappen

asset/34533

Elise Aelvoet (23) studeert in juni af als master Toegepaste Economische Wetenschappen, specialiteit accountancy en finance. En ja, ze heeft een goed idee van wat ze als starter kan verdienen. “We hebben een professor human resources die ons vertelde wat het gemiddelde loon is: tussen 2.100 en 2.300 euro bruto per maand. We krijgen ook uitnodigingen van bedrijven die zich presenteren. Ik weet ook wat het beginloon is bij the big four in de accountancy: zo’n 2.000 euro bruto, exclusief extralegale voordelen als een laptop en een wagen. Ik zou die extra’s graag inruilen voor een hoger loon, maar als starter kan je op dat vlak geen eisen beginnen stellen, vind ik.”

Het gemiddelde loon dat uit de salarisenquête van Vacature naar voor komt, ligt op 2.306 euro bruto. “Dat komt dus overeen met wat ik verwachtte. Al schommelen de startlonen. Ik heb vorig jaar gekeken hoeveel ik bij de overheid kan verdienen, omdat ik ook een masterdiploma Bestuurskunde en Publiek Management heb. Daar kan ik 2.700 euro bruto verdienen. Een traineeship bij Unilever, waar je tot manager klaargestoomd wordt, betaalt zelfs nog iets meer, maar het is moeilijk om daar binnen te raken.”

2.200 euro bruto

Jonas Callens, student Internationale Politieke Wetenschappen

asset/34534

Jonas Callens (24) heeft – als alles goed gaat - in juni een masterdiploma Internationale Politieke Wetenschappen onder de arm. “Ik ben niet echt bezig met mijn loon, zeker nu nog niet. Ik heb voor Internationale Politieke Wetenschappen gekozen omdat het me interesseert. Maar ik heb wel een idee van mijn loon, omdat ik vrienden heb die werken: het ligt rond 2.200 à 2.300 euro bruto, ofwel 1.400 à 1.500 euro netto. Dat ligt perfect binnen mijn verwachtingen. Je kan geen gekke dingen doen met zo’n loon, maar je kan er wel perfect van leven.”

De verwachtingen van Jonas sluiten ook perfect aan op de resultaten van Vacatures salarisenquête. “Mijn vrienden liegen dus niet (lacht). Als starter moet je niet meteen veeleisend zijn. Ik wil in de eerste plaats een job doen die gevarieerd is en waarin ik het gevoel heb dat ik iets van betekenis doe. Geld telt natuurlijk ook mee, maar het is niet het belangrijkste. Mensen met het  diploma Internationale Politieke Wetenschappen komen vaak in de ambtenarij terecht en dat zie ik ook wel zitten, op voorwaarde dat het niet te eentonig is. In vergelijking met de privésector verdien je bij de overheid ook goed als starter. Het gros van mijn vrienden die bij een bedrijf werken, verdienen als starter minder. Al zijn de doorgroeimogelijkheden wel beter.”

Foto's: Jonas Lampens