Wat kan je kopen met je ecocheques?

Naast maaltijdcheques kan een werknemer ook ecocheques krijgen. Werkgevers kunnen deze voor een bedrag van maximaal 250 euro uitdelen. De cheques zijn twee jaar geldig. Werkgevers kiezen zelf of ze het systeem invoeren.

Net zoals de maaltijdcheques zijn de ecocheques vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Het voordeel is dat je als werknemer zelf geen bijdrage hoeft te leveren. Je kan de cheques gebruiken om milieuvriendelijke producten te kopen, hieronder vind je de officiële lijst.

Energiebesparing

Aankoop en/of plaatsing van producten en diensten die al genieten van een federale belastingaftrek met het oog op energiebesparing, zoals zonnepanelen, energiezuinige elektrische apparaten, isolatiemateriaal voor je woning, spaarlampen, TL-lampen en LED-verlichting, elektrische apparaten die werken op zonne-energie of op handmatig geproduceerde energie.

Waterbesparing

Spaardouchekoppen, recuperatietank voor regenwater, hulpstuk voor waterbesparing op kranen, spoelbak voor toiletten met spaarknop.

Duurzame mobiliteit 

Plaatsing van roetfilters in personendieselwagens met bouwjaar tot en met 2005, plaatsing van lpg-installatie in personenwagens, vervoersbewijzen voor openbaar vervoer (geen abonnementen), aankoop én onderhoud van fietsen, fietsonderdelen en fietstoebehoren, elektrische scooters, cursussen ecodriving en verplaatsingen met de bus.

Voorkomen van afval

Oplaadbare, draagbare NiMH-batterijen en oplaadtoestellen, compostvaten, kunststofproducten die volledig bestaan uit composteerbaar materiaal, wasbare luiers, papier dat voor 100% gerecycleerd en ongebleekt of TCF-gebleekt is.

Ecodesign 

Ecodesign betekent dat al vanaf de ontwerpfase de milieuaspecten verbonden aan de productie en het gebruik van het product mee in rekening worden gebracht. Ecodesign baseert zich op de levenscyclusanalyse van het product: een studie van de milieu impact van het product van wieg tot graf. Het Europees ecolabel komt in ons land voor op meer dan 500 non food producten en diensten uit 26 productcategorieën. Een overzicht vind je op www.ecolabel.be. Je kan ook biologische voedselproducten met het EU-logo voor biologische producten aankopen.

Natuur

Bomen en buitenplanten, bloembollen en zaden voor buiten, niet-gemotoriseerde tuingereedschappen, potgrond en teelaarde, meststoffen met biogarantie, duurzaam geëxploiteerd hout (FSC of PEFC).

Weet je niet welke winkels je ecocheques aanvaarden? Bekijk het hier.

Bron: Lijst met toegelaten producten 2013