Wat is het loon van een partijvoorzitter?

Ze staan aan het hoofd van een partij en moeten soms hachelijke beslissingen nemen. Bij slechte verkiezingsresultaten staan zij in het oog van de storm. Lange dagen horen bij de job. Maar hoe worden partijvoorzitters daarvoor verloond?

Loon op ministerniveau: 203.000 euro bruto per jaar

De verloning van partijvoorzitters verschilt van partij tot partij. Enkele partijen hanteren het principe van het loon op ministerniveau. Zo wordt het loon van die partijvoorzitters aangevuld tot een ministerloon. Dat bedraagt ongeveer 203.000 euro bruto per jaar. De parlementaire wedde die Caroline Gennez ontvangt als federaal parlementslid wordt door de partij aangevuld tot het ministerloon. Gennez kan daarbovenop rekenen op een wagen met chauffeur.

Aanvulling uit partijkas

Ook bij CD&V en Open VLD wordt dit systeem toegepast. CD&V interimvoorzitter Wouter Beke krijgt een aanvulling op zijn senatorwedde vanuit de partij. Hij verdient dus ook 203.000 euro bruto per jaar. Net als Gennez maakt hij gebruik van wagen en chauffeur.

Geen wagen voor Groen!

Groen! is de uitzondering op de regel. Partijvoorzitter Wouter Van Besien verdient naast zijn vergoeding als districtschepen van Borgerhout een partijloon van 3.000 euro bruto per maand. "In totaal een netto maandloon van 3.000 euro", vertelt Groen! woordvoerder Inge Jooris. "Wouter Van Besien krijgt geen wagen ter beschikking van de partij, maar zijn onkosten voor het openbaar vervoer worden wel vergoed."

Afgeven aan partij

Sommige politici kiezen er ook voor om een kleine som van hun loon aan de partijkas af te staan. Bij Open VLD, sp.a, CD&V en Vlaams Belang is dat alvast het geval. Bij LDD kent men deze traditie dan weer niet.

Tekst: Mies Cosemans - Bron: Het Nieuwsblad